Stichting Wakker Dier

Amsterdamse coffeeshops stappen over op scharrelspacecake (3 oktober 2007)
Op dierendag stappen een aantal bekende Amsterdamse coffeeshops over op 'scharrel'-spacecake. De scharrelpolitie van Wakker Dier ontdekte dat de spacecakes werden gemaakt van legbatterij-eieren, tot verbazing van de coffeeshophouders. "Ik stond er nooit bij stil, maar het is een hele opluchting dat mijn cake inmiddels weer ethisch verantwoord is", zegt Jason van de Dampkring. Op dierendag om 12 uur voorziet Wakker Dier in coffeeshop de Dampkring de eerste scharrelspacecakes van een 'legbatterijvrij'bestickering . Zo is voor iedere cake-eter duidelijk dat er ook aan 'space voor kippen' is gedacht.

Naast de Dampkring zullen ook Coffeeshop 'de Tweede Kamer' en de twee coffeeshops van 'Abraxas' op dierendag omschakelen. Deze coffeeshops zijn in het toeristenseizoen samen goed voor zo'n 300 eieren per week. Twintig andere coffeeshops willen ook omgaan maar konden nog geen datum noemen.

Legbatterijcampagne Wakker Dier
Recent onderzoek van Wakker Dier toonde aan dat 9 van de 10 Nederlanders geen legbatterij eieren meer willen eten. Echter onbewust eten ze nog gemiddeld circa 42 kooieieren per jaar , onzichtbaar verwerkt in koekjes, cake en mayonaise. In de legbatterij hebben de kippen minder dan een A4tje leefruimte en kunnen hun vleugels niet uitslaan. Met z'n vier of vijven leven ze in een draadgazen kooitje, zonder strooisel om te scharrelen, zonder legnest en zonder zitstok. Hun snavels worden gebrand om pikkerij te voorkomen. Wakker Dier startte vorige maand een langlopende campagne gericht tegen fabrikanten die nog stiekum legbatterij eieren gebruiken.

In 2002 startte Wakker Dier met succes een campagne tegen de legbatterij-eieren in supermarkten. Sinds 2004 zijn alle supermarkten in Nederland gestopt met de verkoop van legbatterijeieren. Ook steeds meer eierverwerkende bedrijven stappen over op scharrel- en vrije-uitloopeieren, zoals ijsmakers Ben & Jerry's, Remia, Multivlaai, cateraar Deli XL, Bakkerij `t Stoepje en nog vele andere. Door de omschakeling van al deze bedrijven worden er jaarlijks ongeveer twee miljard kooi-eieren minder verbruikt.