Gemeente Oldenzaal


Invoering Wmo in Oldenzaal goed verlopen

gepubliceerd op : 3-10-2007

De invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is in Oldenzaal goed verlopen. Dit is de conclusie van wethouder Willem Termijtelen naar aanleiding van een eerste evaluatie.

Sinds de invoering van de Wmo per 1 januari 2007 is de gemeente verantwoordelijk voor de in het kader van deze wet gesubsidieerde huishoudelijke verzorging. De verwachting bestaat dat de vraag hiernaar de komende jaren zal toenemen, terwijl het Rijk minder geld ter beschikking stelt.

De evaluatie van de gemeente Oldenzaal was gericht op de kwaliteit van de zorg, de indicatiestelling, de personele gevolgen van de invoering van de Wmo, de uitvoeringscijfers en de financiën.

Kwaliteit van zorg
De kwaliteit van de zorg wordt op een aantal manieren gewaarborgd. Zo worden aan de zorgaanbieders eisen gesteld met betrekking tot de levertijden van huishoudelijke hulp en het op tijd signaleren van de behoefte daaraan. Hierover worden regelmatig gesprekken gevoerd met de zorgaanbieders. Afgesproken is dat zij aan het eind van het jaar een verantwoording met een accountantsverklaring aanleveren. Daarin is onder meer aandacht voor de levertijden en de ingezette zorg. Ook is er continu aandacht voor de kwaliteit van de zorg bij mensen thuis. In gesprekken met zorgaanbieders en klantmanagers worden aandachtspunten op tijd gesignaleerd, zodat de gemeente op tijd actie kan ondernemen als dat nodig is. In Oldenzaal hebben zes personen een bezwaar ingediend tegen een besluit van de gemeente, hieruit kan geconcludeerd worden dat er bij cliënten geen grote knelpunten zijn ontstaan. De bezwaren richtten zich niet op de afgegeven indicatie, maar op bijvoorbeeld de berekening van de eigen bijdrage. Uit eerdere ervaringen, zoals de invoering van de Regiotaxi, is gebleken dat men in Oldenzaal de weg van bezwaar en beroep goed weet te vinden.

Indicatiestelling
Hulpbehoevenden ontvangen zorg op maat door middel van een indicatiestelling. De gemeente Oldenzaal voert de indicatiestelling uit volgens het protocol `gebruikelijke zorg', dat ook in het kader van de AWBZ is gebruikt. De mate van gedetailleerdheid is toegenomen, de gemeente geeft een indicatie af waarin de categorie zorg is vastgelegd. Zorgaanbieders krijgen het tarief betaald dat bij de vastgestelde categorie hoort.

Personele aspecten
In Oldenzaal is veel aandacht besteed aan personele gevolgen van de Wmo. Herindicatie kan consequenties hebben voor de mate van inzet en het niveau van de huishoudelijke hulp. Door aan het begin van dit jaar gelijk van start te gaan met de herindicatie, heeft de gemeente Oldenzaal de personele inzet vroegtijdig inzichtelijk gemaakt. Zorgaanbieders kunnen hier in hun personeelsbeleid rekening mee houden.

Uitvoeringscijfers
Uit de evaluatie kwam naar voren dat er in de vraag naar zorg een lichte stijging te zien is. Verder blijkt dat er een (verwachte) verschuiving plaatsvindt in de soort huishoudelijke verzorging. Er wordt onderscheid gemaakt in specifiek huishoudelijke hulp (Huishoudelijke Hulp 1) en verzorging waarbij de cliënt daarnaast wordt ondersteund bij de organisatie van het huishouden in bredere zin (Huishoudelijke Hulp 2). Uit prognoses blijkt dat deze verhouding zal uitgroeien naar een verhouding van 80% Huishoudelijke Hulp 1 en 20% Huishoudelijke Hulp 2. Met de verschuiving in zorg is in het bestek rekening gehouden.

Financiën
In 2008 ontvangt de gemeente Oldenzaal van het Rijk voor de Wmo ongeveer EUR 291.000,-- minder dan in 2007. Met de toenemende vergrijzing is de verwachting dat de vraag naar hulp bij het huishouden in de komende jaren juist zal toenemen. Deze ontwikkeling geeft in de komende jaren extra druk op het Wmo-budget.