Project Gemeente Westland

huisvesting seizoenarbeiders
Oplossingsrichtingen tijdelijke huisvesting seizoenarbeiders Publicatiedatum: 03-10-2007

De gemeente Westland heeft na overleg met ondernemers en uitzendbureaus een aantal oplossingsrichtingen geformuleerd voor de tijdelijke huisvesting van seizoenarbeiders. Eén daarvan is huisvesting in tijdelijke woonunits op (agrarische) restpercelen. Op dit moment is het de intentie om een pilot voor te bereiden. Daarnaast wordt voorgesteld om seizoenarbeiders onder bepaalde voorwaarden te huisvesten in leegstaande agrarische bedrijfswoningen, logiesgebouwen, leegstaande (sloop)woningen of hotels.

Er is in Westland grote vraag naar seizoenarbeiders in zowel de tuinbouw als andere sectoren, bijvoorbeeld de bouw. Het aantal tijdelijke seizoenarbeiders dat in Westland werkzaam is bedraagt naar schatting tussen de 5.000 en 10.000. De meeste tijdelijke (buitenlandse) werknemers verblijven tussen de vier en zes maanden in Nederland. De verwachting is dat de behoefte aan tijdelijke woonruimte de komende tijd eerder zal toenemen dan afnemen.

Het zijn in principe de werkgevers en uitzendbureaus die voor deze huisvesting moeten zorgen. Dit gebeurt veelal op verantwoorde wijze. Er zijn echter situaties waarbij sprake is van overbewoning, wonen in tenten en caravans en onveilige woonomstandigheden. Daarnaast komt het voor dat er overlast is voor omwonenden of dat de bewoning niet aansluit bij de eigenlijke bestemming van de locatie, zoals bij huisvesting op campings.

De gemeente wil actief de realisatie van adequate huisvesting voor seizoenarbeiders faciliteren en heeft daarvoor een aantal uitgangspunten, randvoorwaarden en beleidsregels opgesteld. Deze zijn opgenomen in de notitie 'Tijdelijk wonen in de gemeente Westland'. Wethouder volkshuisvesting Marga de Goeij: "Wij willen voorkomen dat zich schrijnende huisvestingsgevallen voordoen. De mensen die hier komen werken moeten fatsoenlijk kunnen wonen. Werkgevers zijn hiervoor primair verantwoordelijk, maar de gemeente moet de randvoorwaarden creëren, waardoor de huisvesting verantwoord is en overlast wordt voorkomen."

Belangrijk uitgangspunt is dat werknemers dicht bij de werkgever/opdrachtgever worden gehuisvest, waarbij versnippering moet worden tegen gegaan. Voorbeelden hiervan zijn tijdelijke woonunits op agrarische restpercelen en tijdelijke bewoning van bedrijfswoningen of woonunits op het bedrijf, uitsluitend voor werknemers van het desbetreffende bedrijf. Daarnaast wordt gezocht naar huisvesting in low-budget hotels op bedrijventerreinen. Op bedrijventerrein Zwethove in Wateringen is onlangs een low-budgethotel geopend; een bouwaanvraag voor een dergelijk hotel op bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk is bij de gemeente ingediend. Mede afhankelijk van de ervaring die op beide locaties wordt opgedaan, zal worden bekeken of uitbreiding van huisvesting van tijdelijke werknemers op bedrijventerreinen gewenst is. Ook huisvesting van tijdelijke werknemers in woningen binnen de kernen moet tot de mogelijkheden gaan behoren. Uitgangspunt is een adequate vergunningverlening. In overleg met woningcorporaties wordt gezocht naar mogelijkheden van (kamersgewijze) verhuur van (sloop)woningen.

De gemeente zal er streng op toezien dat de regels met betrekking tot de tijdelijke huisvesting worden nageleefd. Indien dit niet het geval is, kan worden besloten de toestemming om tijdelijke buitenlandse werknemers te huisvesten in te trekken.

De notitie 'Tijdelijk wonen in de gemeente Westland' wordt op 9 oktober a.s. besproken in de commissie Ruimte.