VVD


3-10-2007

VVD wil winkeltijdenwet afschaffen

De VVD wijst het voorstel van minister van der Hoeven, om de koopzondag bijna overal onmogelijk te maken, af.

Al in juni heeft VVD-Kamerlid Aptroot een motie ingediend om de winkeltijdenwet aan te passen. "Als het aan de VVD ligt, schaffen we de wet af", aldus VVD-woordvoerder Charlie Aptroot.

Op de boulevard van Scheveningen mogen straks de winkels alle zondagen open blijven, maar de winkelcentra van Den Haag, Amsterdam en Rotterdam gaan drie van de vier zondagen per maand op slot. De VVD vindt dit absoluut onaanvaardbaar.

"Deze minister is niet vóór, maar tégen bedrijven en consumenten. Veel winkels in de steden behalen 70 procent van hun omzet op zaterdag en zondag. Verplichte zondagsluiting kost héél veel banen, waarschijnlijk tienduizenden. Winkels dicht betekent ook weinig aanloop in de horeca. Ook veel winkelmedewerkers werken graag op zondag, dan kunnen zij door de week vrij nemen, bijvoorbeeld om voor de kinderen te zorgen. De consument wordt het winkelen op zondag verboden. Een verschrikkelijke bemoeizucht."

Deze wet is wederom een voorbeeld van de bemoeizucht van dit kabinet. Winkeliers en medewerkers kunnen zelf goed bepalen of zij op zondag de winkel willen openen. Ook de consument bepaalt zelf wat hij op zondag wil doen.

3 oktober 2007

Charlie Aptroot: c.aptroot@tweedekamer.nl