Gebruik brandveilige installaties niet meer vrijblijvend

03/10/2007 14:03



UNETO - VNI



Toepassing NTA 8012 is niet meer vrijblijvend

ZOETERMEER: UNETO-VNI, NEDEK en ISSO brengen tijdens de beurs Elektrotechniek '07 het belang van de NTA 8012 onder de aandacht. Zij zijn van mening dat deze Nederlands Technische Afspraak niet langer vrijblijvend kan worden toegepast als het gaat om brandveiligheid van technische installaties, zoals in gebouwen waar veel mensen samenkomen. Dit gezamenlijke standpunt is vastgelegd in de Position Paper Brandveilige Bekabeling, die onder het motto 'Bewustwording kweken en verantwoordelijkheden duiden' op 3 oktober '07 op de beurs wordt gepresenteerd. Tevens wordt op de beurs een nieuwe webtool gedemonstreerd, die het makkelijk maakt om op basis van de NTA 8012 de juiste kabels te kiezen.

UNETO-VNI, NEDEK en ISSO werken al langer samen om de brandveiligheid in een aantal specifieke gebouwen onder de aandacht te brengen en te vergroten. Het betreft met name complexe gebouwen en gebouwen waar veel (weinig mobiele) mensen samenkomen. Daarbij wordt brandveiligheid vooral benaderd vanuit de keuze van de juiste elektriciteits- en datakabels. Aan de hand van de NTA 8012 en een (digitale) checklist kan worden beoordeeld of de toepassing van halogeenvrije kabel noodzakelijk is. Daarmee kan bij brand schadelijke rookontwikkeling worden beperkt die voor mensen schadelijk is bij inademing. Ook kan daarmee het ontstaan van corrosieve gassen worden voorkomen, zodat economische gevolgschade beperkt wordt.

Nu benadrukken zij dat de toepassing van de NTA 8012 en de checklist past binnen de huidige beroepspraktijk en dus niet langer vrijblijvend kan zijn. Zonder goede argumentatie kunnen bouwers, adviseurs en uitvoerders niet van deze richtlijn afwijken. Doen ze toch, dan kan dat gevolgen hebben voor aansprakelijkheid in geval van keuring of calamiteiten. Zij poneren dit standpunt door op de beurs Elektrotechniek '07 de Position Paper Brandveilige Bekabeling te presenteren. De Rijksgebouwendienst heeft inmiddels laten weten het standpunt te zullen handhaven bij de bouw van nieuwe projecten.

Om het kiezen van de juiste kabels nog eenvoudiger te maken, hebben UNETO-VNI, NEDEK en ISSO een webtool ontwikkeld die eveneens op de beurs Elektrotechniek '07 wordt geĂŻntroduceerd. Deze maakt het mogelijk om de analyse die in de NTA 8012 wordt voorgeschreven, op een makkelijke wijze te maken. Door het invoeren van specifieke projectgegevens geeft de webtool een advies over de toe te passen bekabeling. Het advies kan vervolgens in de vorm van een formulier worden gearchiveerd bij de projectgegevens.

De volledige tekst van de Position Paper Brandveilige Bekabeling en meer informatie over brandveiligheid in gebouwen zijn te vinden op www.brandveiligeinstallaties.nl





http://www.brandveiligeinstallaties.nl