Dienstenbond CNV

Nieuws


3 oktober 2007

CNV-leden wonenbranche kunnen 30% tot 50% op contributie besparen

Door: Jeroen Warnaar

In de CAO Wonen zijn afspraken gemaakt over het gedeeltelijk vergoed krijgen van de vakbondscontributie. Daarvoor moet u echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen. CNV Dienstenbond legt uit hoe u dit kan regelen.

De belastingwetgeving in Nederland maakt het mogelijk om de vakbondscontributie vanuit uw loon te betalen met het voordeel dat u over dat deel geen belasting betaalt. Daardoor betaalt u dus uiteindelijk maar een deel van de contributie. Om dit mogelijk te maken moeten er hierover eerst afspraken worden gemaakt in de CAO. Dat is in de laatste CAO nu gebeurd. Om een deel van de door u betaalde vakbondscontributie terug te krijgen moet u de volgende stappen doorlopen:

1. Uw werkgever moet lid zijn van het CBW;

2. U moet aan kunnen tonen richting uw werkgever dat u vakbondslid bent. U moet daarover dan ook open willen zijn. U kunt lidmaatschap aantonen door bijgaande contributieverklaring aan uw werkgever te verstrekken;

3. U moet via bijgaand formulier aan uw werkgever meedelen dat u gebruikt wilt maken van deze regeling;

4. Dit alles moet gebeuren ruim voor het einde van het jaar. De hoogte van het bedrag dat u bespaart hangt af van het belastingpercentage dat u moet betalen.

Er zijn ook nadelen
Los van het feit dat je op papier het een en ander moet regelen, zitten er ook een paar nadelen aan deze regeling: het heeft een negatief effect op uw pensioenopbouw, vakantiegeld en eventuele winstuitkering omdat uw brutoloon lager wordt. Mocht u onverhoopt een beroep moeten doen op een WW- of WIA-uitkering, dan wordt deze ook lager vastgesteld door het lagere brutoloon.

Meer informatie?
Meer informatie over de regeling kunt u vinden op www.woonwerk.org onder Info voor werknemers en CAO. Onder artikel 7.12 van de CAO kunt u de volledige procedure downloaden. Verder kunt u uw werkgever, als hij vragen heeft, doorverwijzen naar CBW.

Met korting naar Woonwereldfeest?
Op zaterdag 3 november wordt in het Event Centre in Aalsmeer het Woonwereldfeest gehouden. Meer informatie vindt u op www.woonwereldfeest.hbd.nl . Onlangs hebben wij u geïnformeerd dat als u niet met uw werkgever naar het feest gaat, u ook zelf kaartjes kunt bestellen. Normaal kosten kaartjes 20,- per stuk. Echter CNV Dienstenbond heeft voor u geregeld dat de eerste 50 kaartjes die via CNV Dienstenbond worden besteld geen 20,- maar 15,- kosten. Dit is inclusief hapjes en drankjes. Er zijn nog een paar kaartjes over, dus laat via het bestelformulier aan ons weten of u daar ook gebruik van wilt maken. Heeft u het bestelformulier niet meer, dan kunt u er via onderstaand mailadres nog één opvragen. Ik hoop u te ontmoeten op 3 november.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben dan kunt u contact met mij opnemen (tel: 023-5651052 of e-mail: j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl ). Meer informatie over CNV Dienstenbond kunt u vinden op www.cnvdienstenbond.nl