Gemeente Medemblik

Leefbaarheid in de kernen

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bepaalt dat de gemeente verantwoordelijk is voor maatschappelijke ondersteuning: activiteiten die het mensen mogelijk maken mee te doen in de samenleving. Hierbij spelen veel partijen, waaronder woningcorporaties, een rol in de keten van vraag tot en met de feitelijke zorg- en dienstverlening aan burgers.

Eén van doelstellingen van de Wmo is het bevorderen van de sociale samenhang in en leefbaarheid van dorpen, wijken en buurten. In dat kader vindt twee keer per jaar een overleg plaats tussen de gemeente Medemblik, woningcorporaties de Woonschakel en de Wooncompagnie. In algemene zin is het overleg erop gericht de leefbaarheid in de wijken en kernen te vergoten en te versterken. Dit wordt vervolgens vertaald naar een plan van aanpak, waarin heel gericht per kern de activiteiten worden bepaald.

Zo vindt eind oktober een brede samenlevingsmarkt plaats. In november volgt een themabijeenkomst, gericht op leefbaarheid en samenleving. Tijdens deze bijeenkomst kunnen bijvoorbeeld de dorpsraden ideeën aandragen namens de inwoners. Ook wordt in 2008 een leefbaarheidsfonds opgericht, waarin de gemeente Medemblik en de woningcorporatie in gelijke mate geld beschikbaar stellen om slagvaardig te kunnen inspelen op de verzoeken van de inwoners.