KWF-subsidie voor drie topwetenschappers

03/10/2007 14:20



Nederlandse Kankerbestrijding KWF



3 oktober 2007 - KWF Kankerbestrijding kent dit jaar een nieuwe vorm van subsidie toe aan drie internationaal erkende toponderzoekers. Met 2 miljoen euro behoort de KWF -programmafinanciering tot de hoogste subsidie voor wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De subsidies zijn dit jaar toegekend aan prof. dr. J.C. Clevers (directeur Hubrecht Laboratorium), prof. dr. C.J.H. van de Velde (LUMC) en dr. D.S. Peeper (NKI-AvL).

De KWF-programmafinanciering is een persoongebonden subsidie van maximaal 2 miljoen euro per wetenschappelijk kankeronderzoek, voor een periode van 6 jaar. Hiermee worden onderzoekers in staat gesteld samenhangend en multidisciplinair onderzoek te verrichten. Het onderzoek overstijgt het niveau van deelvragen en bevordert de vertaling van fundamentele kennis naar daadwerkelijke toepassing binnen de kankerbestrijding. De selectie van de drie programmasubsidies is gebaseerd op advies van de Wetenschappelijke Raad van de Kankerbestrijding (WRK) en (inter)nationale deskundigen.

Prof. dr. (Hans) Clevers, hoogleraar in de genetica, krijgt zijn programmasubsidie voor fundamenteel onderzoek naar de functie van stamcellen in de normale darm en in darmkanker. In verschillende muismodellen worden deze stamcellen zichtbaar gemaakt, waarna deze diepgaand geanalyseerd kunnen worden. De verkregen kennis wordt vervolgens getoetst door middel van onderzoek aan weefsel verkregen van patiënten. Dit onderzoek zal leiden tot nieuwe inzichten in het ontstaan en bestrijden van darmkanker.

De Leidse chirurg prof. dr. (Cock) Van de Velde ontvangt zijn subsidie voor onderzoek naar borstkanker bij oudere vrouwen (65+) en werkt hiermee samen met prof. dr. Westendorp en dr. G.J. Liefers (beiden LUMC). Borstkanker wordt door de vergrijzing een steeds groter probleem. Anders dan bij jonge vrouwen bestaan er echter nog geen specifieke richtlijnen voor de behandeling van kanker bij oudere vrouwen. Welke factoren zijn van invloed bij borstkanker op het krijgen van een lokaal recidief en welke factoren zijn van invloed op het overlijden aan borstkanker? Door grootschalige (inter)nationale databases en tumormateriaal te analyseren zal deze studie leiden tot een gefundeerd en individueel behandelplan voor oude vrouwen met borstkanker.

Moleculair bioloog dr. (Daniel) Peeper onderzoekt samen met klinisch patholoog prof. W.J. Mooi (Vumc) door middel van genexpressie analyse de genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van een goedaardige moedervlek naar een melanoom. Dit om bij de patiënt beter onderscheid hiertussen te kunnen maken, iets wat nu nog lastig is. Daarnaast wordt er met een zeer nieuwe techniek (synthetische lethaliteit screens) gezocht naar nieuwe aangrijpingspunten voor de behandeling van melanoom.





http://www.kwfkankerbestrijding.nl/index.jsp