Gemeente Zeist

03-10-2007: Begroting 2008

Gemeente Zeist

Persbericht

Datum 3 oktober 2007

Begroting 2008: Zeist financieel weer in balans

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft de Begroting 2008 opgesteld. Dit document moet gezien worden als het belangrijkste inhoudelijke en financiële kader voor de gemeentelijke activiteiten. De begroting wordt op 18 oktober voorgelegd aan de gemeenteraad. De meerjarenbegroting 2008 - 2011 sluit met een positief saldo.

Bij de Voorjaarsnota 2007 heeft de gemeenteraad de richtlijnen vastgesteld voor het opstellen van de voorliggende begroting. Met name de hogere algemene uitkering uit het Gemeentefonds leidt tot een voordeel. Een groot deel van deze hogere uitkering wordt veroorzaakt door een hogere bijdrage voor de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De raad besloot eerder om deze middelen beschikbaar te houden voor de WMO.

De gemeente heeft een sluitende meerjarenbegroting 2008 - 2011 met een positief saldo.

Wat is nieuw?

Voor 2008 worden extra impulsen gegeven aan bepaalde thema's. Eén daarvan is veiligheid. Hier wordt o.a. aan gewerkt door het toezicht te versterken en meer aandacht aan brandveiligheid bij organisaties en instellingen te geven. Daarnaast wordt gewerkt aan veiligheid door acute gevaarlijke situaties in het verkeer aan te pakken. De gemeente investeert verder in het milieubeleidsplan, in het aanjaagteam woningbouw, in de WMO en in wijkservicepunten. Ook worden de mogelijkheden voor inwoners om "mee te doen" vergroot door de structuur van het wijkgericht werken te verbeteren, door de sportwachtlijsten met 500 kinderen te verkleinen, door de voorlichting over het minimabeleid te intensiveren en door cultuur beter bereikbaar te maken (o.a. door een jongerenfestival en door meer kunsteducatie). Verder gaat de gemeente van start met een vernieuwde vorm van burgerparticipatie, interactieve planvorming genaamd. In een eerder stadium wordt met belanghebbende samen opgetrokken om een idee tot een plan te ontwikkelen. Interactieve planvorming is een onderdeel van de organisatieverandering `Op weg naar de kern'. De verandering heeft tot doel om van de gemeente Zeist een kleinere, meer slagvaardige en klantgerichte organisatie te maken.

Zorgen voor de toekomst

Op basis van de huidige gegevens laten de jaren vanaf 2012 een tekort van ruim EUR 400.000 te zien.. Dat tekort loopt daarna jaarlijks met circa EUR 100.000 op. Bij de Voorjaarsnota 2008 zal moeten worden bekeken of en welke verdere maatregelen nodig zijn om het lange termijn financieel perspectief te laten sluiten.

Wijzigingen in de tarieven

In 2008 stijgen de meeste gemeentelijke tarieven met 2% om de gestegen kosten te compenseren (inflatiecorrectie). Bijzondere toelichting vereisen de leges waar de kosten van de uitbreiding van de digitale dienstverlening (E-loket) in zijn verwerkt door een tariefsstijging van 8%. Uitzonderingen hierop zijn de rijksleges, leges bouwvergunning ex art 19 WRO, leges gebruiksvergunningen i.v.m. brandveiligheid en de tarieven waarvoor wettelijke maxima gelden. De leges bouwvergunningen zijn met 5% verhoogd. De tarieven voor parkeervergunningen zijn in verband met het E-loket met 6% verhoogd.

Omtrent de toeristenbelasting is bij de behandeling van de begroting 2006 besloten gefaseerd te verhogen. Dit betekent voor 2008 een verhoging van 12% procent naast de inflatiecorrectie van 2%.

Bij een aantal heffingen wordt gestreefd naar volledige kostendekkendheid. Het betreft de rioolrechten, de reinigingsheffingen (afvalstoffenheffing en reinigingsrechten) en de begraafrechten. De tariefstijging van deze heffingen wordt bepaald door de specifieke kostenstijging van de betrokken producten.

Bij de rioolrechten geldt dat het meerjarige programma van vernieuwing en verbetering in de periode 2006 t/m 2011 leidt tot een lastenstijging van ca. 8% per jaar (incl. 2% inflatiecorrectie). Voor 2008 stijgen de tarieven met gemiddeld 8% (incl. 2% inflatiecorrectie).

De tarieven voor afvalstoffenheffing en reinigingsrechten blijven voor 2008 ongewijzigd. Dit kan omdat de kosten zijn gedaald door de opbrengst van de ingevoerde papierinzameling.

Bij de begraafrechten geldt dat de grafrechten (vergoeding voor het recht op een graf) en de afkoopsommen voor onderhoud van een grafmonument stijgen met 2% (inflatiecorrectie). De begraafrechten (vergoeding voor begraafwerkzaamheden) stijgt met ca. 21%. Dit is een gevolg van de extra kosten voor de renovatie van de aula. Deze stijging was vorig jaar reeds aangekondigd. Zoals eerder bekendgemaakt wordt voor de periode waarin geen gebruik gemaakt kan worden van de aula, een reductie op het tarief voor de begraafrechten gegeven.

De OZB-tarieven worden later dit jaar aan de gemeenteraad voorgelegd. Dit vanwege de (wettelijke) hertaxatie die zorgt voor een andere grondslag van de belasting in 2008.

De begroting wordt op 18 oktober om 19.30 uur door de gemeenterad besproken tijdens de Ronde Tafel (gemeentehuis Het Rond). Op 30 oktober staat de begroting centraal in het Debat om 14.15 uur, waarna de gemeenteraad op 6 (of bij uitloop 8) november over de begroting zal besluiten. Deze vergaderingen zijn openbaar.