Partij van de Arbeid

Begroting sociaal en solide

03-10-2007 01:59

Deze week debatteren de financieel specialisten in de Tweede Kamer met minister Bos van Financiën over de rijksbegroting. PvdA Tweede-Kamerlid Paul Tang prijst de rijksbegroting voor 2008: Het is een verademing om de Miljoenennota van dit jaar te lezen. De Miljoenennota laat zien dat sociaal en solide hand in hand gaan.

Lange termijn
Tang onderschrijft de lijn van het kabinet om volgend jaar bijzondere maatregelen te treffen voor ouderen, vrouwen en laagopgeleiden bij wie de participatie omhoog kan, en voor het midden en kleinbedrijf waar de innovatie omhoog kan. Maar hij vraagt ook aandacht voor de langere termijn. In een neergaande conjunctuur worden deze groepen altijd onevenredig getroffen door werkloosheid. Om dat te voorkomen wil Paul Tang een macro-economisch beleid dat zon neergang dempt en de klappen voor die groepen verzacht. Als dat betekent: sparen in goede tijden en in 2008 geen verbetering van de koopkracht over de hele linie, dan kan de PvdA daarmee goed leven.

Sociaal
De begroting is volgens Tang sociaal omdat er onder meer wordt geïnvesteerd in participatie en duurzaamheid. De lasten van arbeid worden verlaagd, de lasten voor consumptie en vervuiling verhoogd. Daarbij geldt het uitgangspunt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Tang: Het kabinet legt de lasten bij de hoogste inkomens en kiest voor bescherming van de laagste inkomens. Zo stijgt de koopkracht voor alleenstaande werkende ouders met een minimumloon volgend jaar met 6% en met 14% over de hele kabinetsperiode. Dat zet zoden aan de dijk!

Solide
Tegelijk is de begroting volgens Tang solide: Het kabinet doet meer dan investeren: het weet ook te sparen. De komende vier jaren is het overschot positief, met als gevolg dat de schuld spectaculair daalt van 47 tot 39% van het nationale product. Hiermee staat Nederland in het bijzondere rijtje van landen als Ierland en Luxemburg dat een overschot op de begroting combineert met een staatschuld ruim beneden de 60%.

Kanttekeningen
Naast alle loftuitingen plaatst Tang enkele kritische kanttekeningen bij de begroting. Zo wil hij meer maatregelen op het terrein van de topinkomens, bijvoorbeeld door de ontslagvergoeding voor topbestuurders niet in de Code Tabaksblat maar in de wet op te nemen.

De laatste jaren is er veel discussie over de houdbaarheid van overheidsbeleid. Tang wil voorkomen dat die discussie ten onrechte wordt versmald tot een discussie over geld alleen. Het gaat immers ook om zaken als onderwijsniveau, milieuschuld en infrastructuur. Tang vraagt daarom de minister om in het voorjaar uitgebreid aan te geven wat nodig is voor de houdbaarheid van overheidsfinanciën en overheidsbeleid. Minister Bos heeft dat inmiddels toegezegd.

De volledige spreektekst van Paul Tang is te vinden in onze digitale bibliotheek.