SGP


02 - 10 - 07 | Algemene Financiele beschouwingen

De SGP complimenteert minister Bos met het begrotingsoverschot. Maar de mooie cijfers kunnen niet verhullen dat de staatsschuld nog generaties lang op alle Nederlanders zullen blijven drukken. Speciale aandacht vraagt de SGP voor gezinnen waar moeders (en vaders) nog kiezen voor zorg een opvoeding van de kinderen. Ook is er een plus nodig voor het onderwijs en onderzoek naar pijnbestrijding.

---

----------

Algemene Financiele beschouwingen

Begrotingsoverschot voldoende?
Mevrouw de voorzitter, voor het eerst sinds 30 jaar presenteert een kabinet een structureel begrotingsoverschot van 1% van het BBP in 2011. Deze doelstelling zorgt voor een verdere afbouw van de staatsschuld tot minder dan 40% van het BBP. De SGP-fractie complimenteert het kabinet met dit begrotingsoverschot, maar constateert tegelijkertijd dat daarmee het houdbaarheidstekort voor de vergrijzing niet is opgelost. Volgens de meest recente cijfers van het CPB is het houdbaarheidstekort 1,5% van het BBP. Dat is omgerekend zoân 3,27 miljard euro. De SGP-fractie vraagt zich af wie deze rekening van de vergrijzing gaat betalen. Onze kinderen en kleinkinderen? Hoe denkt het kabinet de vergrijzing te financieren? De SGP-fractie pleit voor een grotere aflossing van de staatsschuld. Daarnaast pleit de SGP-fractie ervoor op korte termijn te zorgen dat meer mensen op hun 65e met pensioen gaan. Wat bovendien helpt, is dat mensen die na hun 65e vrijwillig willen blijven werken daar ook de gelegenheid krijgen. Graag de maatregelen van de minister.

Gezinsvriendelijk beleid
Mevrouw de voorzitter, zoals u weet is de SGP-fractie altijd een warm pleitbezorger voor een gezinsvriendelijk beleid. Wij waren dan ook onaangenaam verrast toen bleek dat het kabinet de Algemene Heffingskorting vervroegd in 15 jaar wil afbouwen, waarbij een uitzondering wordt gemaakt voor gezinnen met kinderen onder de vijf jaar. In het Coalitieakkoord werd nog gesproken van een afbouw in 20 jaar en een uitzondering voor gezinnen met kinderen onder de zes jaar. Moeders die een bewuste keuze maken voor de zorg van hun kinderen voelen zich benadeeld nu er aan de algemene heffingskorting voor niet-werkenden wordt gemorreld. De SGP-fractie vraagt de regering daarom de gemaakte afspraken uit het Coalitieakkoord alsnog na te komen.

Aftrek adoptiekosten
Mevrouw de voorzitter, de SGP-fractie heeft ook ernstige bezwaren bij het kabinetsplan om de aftrek van de adoptiekosten te laten vervallen. De SGP-fractie heeft juist gepleit voor een grotere aftrek van de adoptiekosten. In het Coalitieakkoord is bovendien afgesproken dat het kabinet met een samenhangend pakket van positieve maatregelen zou komen die gericht zijn op het bieden van alternatieven voor afbreking van de zwangerschap, waarbij de verruiming van adoptiemogelijkheden als één van de mogelijke maatregelen werd genoemd. Daarom verzoekt de SGP-fractie de regering uitdrukkelijk om het uitdragen van adoptie niet alleen met de mond te belijden, maar ook financieel te blijven faciliteren. De SGP-fractie overweegt hierover bij de behandeling van het Belastingplan 2008 een amendement over in te dienen.

Extra bezuiniging buitengewone uitgaven
De SGP-fractie heeft van de CG-Raad vernomen dat de versobering van de fiscale regeling tegemoetkoming bijzondere uitgaven ook ongewenste negatieve inkomensgevolgen voor chronisch zieken en gehandicapten met zich meebrengt. Kan het kabinet inzicht geven in deze verslechtering van de inkomenspositie?

Pijnkenniscentra
Palliatieve zorg staat bij dit kabinet hoog genoteerd. De SGP-fractie is daar blij mee. Tot onze enorme verbazing besloot de Minister van VWS om per 1 januari a.s. de subsidiëring van pijnkenniscentra stop te zetten. En dat terwijl goede (onderzoeken naar) pijnbestrijding zeer belangrijk zijn binnen de palliatieve zorg. Palliatieve zorg stimuleren kan niet samengaan met afbraak van de pijnkenniscentra. Is de minister van Financiën bereid met geld over de brug te komen voor dit belangrijke thema?

Onderwijs
Mevrouw de voorzitter, naar het oordeel van de commissie Rinnooy Kan is voor een krachtige bestrijding van het lerarentekort 1 miljard euro nodig. Dit is een groot bedrag, wat niet eenvoudig opgehoest kan worden. Toch verzoekt de SGP-fractie de minister zoveel mogelijk naar dit bedrag toe te werken. Ook wil de SGP-fractie graag dat er extra geld beschikbaar komt voor de schippersinternaten.

MEP
Mevrouw de voorzitter, per 1 januari 2008 wordt de MEP subsidieregeling vervangen door de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie, waarbij de regeling wordt verbreed tot investeringen in opwekking van duurzame energie. SGP-fractie is zwaar teleurgesteld dat de regering hiervoor volgend jaar slechts 14 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld. Heeft de SGP-fractie zich daar nu al die tijd voor ingezet? De grote elektriciteitsbedrijven kunnen in de SDE-regeling bovendien ten koste van kleine bedrijven ook profiteren van de subsidiepot. Graag een reactie.

Algemene Financiele beschouwingen