Gemeente Delfzijl

Persbijeenkomst 3 oktober: persberichten

3-10-2007 - Hier vindt u de persberichten naar aanleiding van de besluiten van het college van 2 oktober.

Historische Borg terug in Farmsum

Het college van B&W gaat het park Borgshof herontwikkelen. Hierbij worden de contouren van de vroegere borg zichtbaar gemaakt doormiddel van hekpijlers op de hoeken van de plaats van de borgstee. Bij de herontwikkeling van het park is een bedrag van 12.000,- gemoeid. Het college stelt hiervoor 6.000,- beschikbaar. De andere 6.000,- komt uit fondsen via Landschapsbeheer Groningen.

De borg is in 1811-1812 gesloopt. Het is niet mogelijk om de borg in zijn geheel te reconstrueren, omdat er 2 scholen en een dorpshuis op de huidige locatie staan. In het park zullen daarom markeringspunten worden aangebracht. Verder worden er informatieborden geplaatst bij de vroegere entree van de borg, hierop staan verwijzingen naar de geschiedenis van de borg.

Ruimtelijke onderbouwing gezamenlijk zwembad vastgesteld

De ruimtelijke onderbouwing van het te bouwen zwembad in het Tussengebied Appingedam Delfzijl is door het college vastgesteld. De ruimtelijke onderbouwing wordt ter informatie voorgelegd aan de raad. In de ruimtelijke onderbouwing wordt een uitgebreide beoordeling gegeven van de haalbaarheid van het bouwplan.

Zienswijzen van omwonenden en de milieufederatie gaven geen aanleiding tot aanpassing van de ruimtelijke onderbouwing. Het advies van de Commissie Bestemmingsplannen en het provinciaal Bouwheerschap heeft geleid tot een tekstwijziging en een aanpassing van de in de ruimtelijke onderbouwing opgenomen planschets.

De concept-structuurvisie voor het Tussengebied Appingedam Delfzijl voorziet in de bouw van een zwembad.

Nominatie Waddenzee als Werelderfgoed

Het college stelt de raad voor het convenant Waddenzee te ondertekenen. Bij ondertekening van het convenant wordt het initiatief gesteund om de Waddenzee te nomineren voor de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het convenant wordt aan alle leden van de Vereniging van Waddenzeegemeenten (VWG) ter ondertekening aangeboden. Organisaties als de Noordelijke Zeehavens, werkgeversorganisaties en Kamer van Koophandel hebben unaniem ingestemd met het convenant.

Maatschappelijk en lokaal draagvlak is een belangrijke voorwaarde voor UNESCO om een werelderfgoed aan te wijzen. De UNESCO beschrijft een Werelderfgoed als volgt: Een Werelderfgoed moet een uitzonderlijke universele waarde hebben; moet onvervangbaar en uniek zijn en moet kunnen worden beschouwd als eigendom van de hele wereld. Naast de bouwwerken als de Taj Mahal en de piramiden in Egypte zijn in Nederland bijvoorbeeld de molens aan de Kinderdijk, Schokland en droogmakerij De Beemster als Werelderfgoed aangewezen.

In het verleden bestond er nogal wat terughoudendheid bij gemeenten en maatschappelijke organisaties en instanties bij het aanwijzen van de Waddenzee als Werelderfgoed. Dat gold ook voor de gemeenteraad van Delfzijl. De weerstand tegen de nominatie kwam met name voort uit onduidelijkheid over de meerwaarde hiervan en mogelijke negatieve consequenties voor economische activiteiten. In het huidige concept nominatiedossier worden deze onduidelijkheden weggenomen. Uit een aanwijzing zullen geen verdere juridische consequenties voortkomen. Het werelderfgoed label biedt juist voordelen. De Waddenzee als Werelderfgoed biedt mogelijkheden om het gebied te promoten. Het kan er zelfs toe leiden dat lokale en regionale projecten eerder in aanmerking komen voor (Europese) subsidies. Het college verwacht dat de gemeenteraad met het huidige nominatiedossier wel akkoord gaat.

Overige

College verwelkomt nieuwe inwoners

111 nieuwe inwoners worden op zaterdag 13 oktober a.s. door het college verwelkomd met een speciaal programma. Van de 540 mensen die vanaf 1 september 2006 t/m 24 augustus 2007 in de gemeente zijn komen wonen, hebben 88 volwassenen en 23 kinderen de uitnodiging van het college voor een kennismaking geaccepteerd.

Na een introductie van het college in het gemeentehuis te Delfzijl volgt een rondrit in de gemeente Delfzijl, gevolgd door een bezoek aan de biologische varkenshouderij van Maatschap Lesterhuis-van der Meijden te Holwierde en een rondvaart in de haven van Delfzijl met klipperaak De twee Gebroeders uit Termunterzijl. Het programma wordt met een lunch in De Molenberg besloten.

College bezoekt Wagenborgen

Het college van B en W brengt op 9 oktober een bezoek aan het dorp Wagenborgen. Het bezoek vormt de start van de tweede ronde dorpsbezoeken in de gemeente Delfzijl. In Wagenborgen begint het bezoek met een ronde door het dorp. Vertegenwoordigers van de stichting Dorpsbelangen en de SWD (Stichting Welzijn Delfzijl) vergezellen het college.

Aansluitend gaat het gezelschap naar het gebouw Ons Centrum aan de Kerkstraat in Wagenborgen. Daar worden onderwerpen besproken die zijn aangedragen door de lokale bevolking. Het college is in januari 2007 voor het eerst op werkbezoek geweest in de verschillende dorpen als onderdeel van het plan Herstel Vertrouwen en het Lokaal Sociaal Beleid.

Alles wat besproken en afgesproken is, staat beschreven in het Verslag dorpenrondes 2007, dat in april door het college is aangeboden aan de dorpsverenigingen en klankbordgroepen. Actiepunten zijn opgenomen in de dorpsagendas en in het meerjarenbeleidplan lokaal sociaal beleid 2007-2010.

Inwoners welkom op Europese slotconferentie Revithar

Op 9, 10 en 11 oktober organiseert de Gemeente Delfzijl een slotconferentie van het Europese project RevitHar in Delfzijl. RevitHar staat voor de revitalisering van kleine en middelgrote havensteden gelegen aan de Noordzee. Delfzijl werkt hierin nauw samen met 3 partners: Aberdeenhire Council (Sc), Stadt Brake (D) en Stadt Nordenham (D). Daarnaast steunden nog een 20-tal steden gelegen aan de Noordzee het RevitHar project.

Op 10 oktober vanaf 16:30 uur en op 11, 12 en 13 oktober vanaf 14.00 uur zijn belangstellenden uit Delfzijl van harte welkom in de Evenementenhal aan de havenboulevard. In de Evenementenhal is een expositie ingericht met alle resultaten van RevitHar. De expositie wordt aangevuld met attributen van het Muzeeaquarium, Abel Tasman Zeevaartschool, stichting de Noordzee en het Noordelijk Scheepvaartmuseum.