Achtste Wilweg-campagne van start

03/10/2007 14:35



Stichting Nuffic



Nederlandse student nog te honkvast

Achtste WilWeg-campagne van start
Studie en stage in het buitenland. Gewoon dóén!

Dezer dagen is de achtste WilWeg-campagne van start gestaan, dit jaar met als slogan "Studie en stage in het buitenland. Gewoon dóén!". De Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs, stimuleert daarmee studenten aan Nederlandse universiteiten en hogescholen om in het kader van hun opleiding voor kortere of langere tijd naar het buitenland te gaan. Vijfenveertigduizend zakboekjes vol informatie over studie en stage in het buitenland zijn op weg naar studerend Nederland.

De website www.wilweg.nl is geheel vernieuwd. Die biedt nog meer informatie onder andere over geliefde studielanden. Zakboek en site laten overigens de voetangels en klemmen die internationale studenten op hun weg vinden, bepaald niet onvermeld. De site geeft studenten verschillende mogelijkheden om met elkaar ervaringen te delen en om vragen te stellen. Zo hoopt de Nuffic een internetcommunity in het leven te roepen van studenten met internationale ervaring en ambitie. Overigens heeft de Nuffic ook haar centrale site (www.nuffic.nl) nieuw opgezet.

Meeneembare studiefinanciering

De jaarlijkse campagne krijgt extra betekenis, nu minister Plasterk het studenten mogelijk heeft gemaakt om zich met Nederlandse studiefinanciering overal ter wereld in te schrijven. Dat biedt extra perspectieven, niet alleen voor beginnende studenten, maar ook voor bachelors die op zoek zijn naar een passende masteropleiding. Die hoeven zich nu niet meer te beperken tot bijvoorbeeld Amsterdam, Groningen of Enschede; Melbourne, Los Angeles of Barcelona behoren ook tot de mogelijkheden. Ook studenten die al in het buitenland studeren kunnen gebruik maken van deze regeling.

Nederlandse student honkvast

Naar schatting gingen vorig jaar ongeveer 18.000 studenten voor kortere of langere tijd naar het buitenland. Dit op een totaal van meer dan een half miljoen. Volgens de Nuffic is dat te weinig, ook al hangt de honkvastheid van de gemiddelde student mede samen met de hoge kwaliteit en de grote diversiteit van het Nederlands aanbod in het hoger onderwijs. Om zich ook op de lange duur internationaal te handhaven heeft Nederland echter een goed opgeleid kader nodig, dat al in een vroeg stadium heeft geleerd om in een internationale context te opereren. Dat geldt niet alleen voor leidinggevenden, maar juist ook voor het middenkader en steeds meer de werkvloer zelf.

Uit onderzoek blijkt overigens, dat veel studenten wel een verblijf in het buitenland ambiëren, maar daar om allerlei redenen niet aan toekomen. De belangrijkste daarvan is dat ze te laat met de voorbereidingen starten, zodat ze deadlines voor beurzen missen. Ook vrezen studenten dat studeren in het buitenland veel tijdverlies oplevert. Dat laatste valt met een goede planning overigens te voorkomen. Vandaar dat de WilWeg-campagne zich sterk richt op het verstrekken van praktische informatie.





http://www.wilweg.nl

http://www.nuffic.nl