TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

3 oktober 2007

Nederlandse overheid niet verantwoordelijk voor financiering van beveiliging Hirsi Ali

Na ongeveer een jaar te hebben verbleven in de Verenigde Staten, is voormalig VVD-politica Ayaan Hirsi Ali weer terug in Nederland. Bijna negen op de tien Nederlanders (88%) zijn hiervan op de hoogte. Hirsi Ali keerde terug omdat haar veiligheid in de VS niet langer kon worden gegarandeerd. Oorzaak hiervan is het stopzetten van de financiering van haar beveiliging door de Nederlandse overheid. Minister Hirsch Ballin van Justitie is niet langer bereid deze kosten te betalen.

Ruim de helft van de Nederlanders weet dat dit de reden is voor de terugkeer van Hirsi Ali. Een kwart (24%) zegt niet te weten waarom Hirsi Ali is teruggekeerd naar Nederland, terwijl zo'n twee op de tien (21%) een andere reden opgeven.

Kennis van Nederlanders over Hirsi Ali groot
Nagenoeg alle Nederlanders weten dat Hirsi Ali het afgelopen jaar heeft doorgebracht in de Verenigde Staten. Een klein gedeelte (4%) weet dat zij werkzaam was voor een politieke denktank aldaar. Nederlanders zijn ook goed op de hoogte van de reden waarom Hirsi Ali beveiligd werd. Bijna zes op de tien (58%) geven aan dat ze werd beveiligd omdat ze doodsbedreigingen heeft gehad. Ongeveer een derde (32%) denkt dat ze wordt beveiligd omdat ze zich kritisch heeft uitgelaten over de Islam.

Een zeer ruime meerderheid van de Nederlanders weet dat Hirsi Ali de Nederlandse nationaliteit bezit. Ruim acht op de tien Nederlanders (82%) weten dat zij het Nederlandse paspoort bezit. Bijna een op de tien (9%) denkt dat zij een Somalisch paspoort heeft.

Gevoel ten aanzien van Hirsi Ali bepaalt mening van Nederlander sterk Slechts acht procent van de Nederlanders is van mening dat de Nederlandse overheid op moet draaien voor de kosten van haar beveiliging. Vier op de tien (40%) zeggen dat de Amerikaanse overheid hier verantwoordelijk voor is, terwijl ruim de helft van de Nederlanders (52%) vindt dat Hirsi Ali zelf de kosten van haar beveiliging moet bekostigen. Volgens drie procent van de Nederlanders moet de organisatie waarvoor Hirsi Ali werkzaam is, haar beveiliging financieren1
.

Het blijkt dat het sentiment dat men voelt voor de persoon Hirsi Ali, in grote mate de mening van de Nederlander beïnvloedt. Hoe sympathieker men haar vindt, des te stelliger is men van mening dat de (Amerikaanse of Nederlandse) overheid verantwoordelijk is voor de financiering van haar beveiliging, en vice versa.

Twee op de tien Nederlanders (20%) zeggen Ayaan Hirsi Ali (zeer) sympathiek te vinden, terwijl bijna drie op de tien (29%) haar (zeer) onsympathiek noemen. De helft van de Nederlanders (50%) zegt haar niet sympathiek maar ook niet onsympathiek te vinden. Van degene die aangeven Hirsi Ali sympathiek te vinden, is de helft (50%) van mening dat de Amerikaanse overheid haar beveiliging moet financieren en zeggen zo'n drie op de tien dat zijzelf verantwoordelijk is voor deze kosten. Twee op de tien (21%) vinden dat de Nederlandse overheid haar beveiliging moet bekostigen.

Onder degenen die aangeven Hirsi Ali onsympathiek te vinden, zien we een tegengesteld beeld: bijna driekwart van deze groep (72%) zegt dat zijzelf verantwoordelijk is voor de kosten van haar beveiliging. Slechts vier procent vindt dat de Nederlandse overheid hiervoor verantwoordelijk is, terwijl een kwart (26%) van mening is dat de Amerikaanse regering voor de kosten moet opdraaien.
---

1 | Sentiment bepaalt wie betaalt

---

Sympathiek Neutraal Onsympathiek Totaal
Wie zou er verantwoordelijk moeten zijn voor de beveiliging van Hirsi Ali wanneer zij in de VS verblijft? % % % %
Hirsi Ali zelf 28 51 72 52
Amerikaans overheid 50 45 26 40
Nederlandse overheid 21 5 4 8
Anders 6 5 4 5
Niemand - - - -
Weet niet 2 2 - 2

---

1 Hirsi Ali werkt voor de Amerikaanse politieke denktank 'American Enterprise Institute'.

C5877 | TNS NIPObase CATI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 2 oktober 2007. Hierbij werden 600 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=600).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24) of Mattijs de Jongh (tel: 020 522 54 91).