Socialistische Partij Rotterdam

Buurten in de Wijken: Afrikaanderwijk en Katendrecht

29-09-2007 * Op 24 september bezocht Buurten in de Wijken Afrikaanderwijk en Katendrecht.

SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen in gesprek met Paul van Daalen, SP-lid uit de Afrikaanderwijk. Paul woont in de Bloemfonsteinstraat. Paul van Daalen:''Er bestaat veel onenigheid over wat de inzet moet zijn in de strijd tegen de plannen van Vestia; strijden tegen de sloop (renovatie zou te duur zijn) zoals bewonerscommissie Bloemfontein dat doet of toch strijden voor het terugbouwen van sociale woningbouw zoals bewonersorganisatie Afrikaanderwijk dat wil''. Ook is er veel verloop in de buurt, vreemd volgens Paul, want zo arm lijken ze niet met die grote auto's voor de deur, speculaties?

Wandeling door de Bloemfonteinstraat, Joubestraat, Cronjestraat en Bothastraat, de met sloop 'bedreigde' straten.

Een affiche van bewonerscommissie Bloemfontein: De woningen zijn van Vestia maar de wijk is van ons! De straten zagen geel van de affiches achter de ramen.

In gesprek met een bewoner en eigenaar van twee panden in de Joubestraat.

Theo ontdekt een Vogelaarwijk (Katendrecht)

In de nieuwbouwwijk van Katendrecht, op bezoek bij SP-lid Jose da Fonsesca aan het Dukdalfpad. Hij vond het vooral jammer dat Katendrecht opgedeeld is in oud- en nieuw Katendrecht (arm en rijk). Ook is er nog te weinig horeca en winkelaanbod, het Deliplein staat helemaal leeg, daar zou wel wat middenstand in kunnen. Hij wel is blij met de komst van SS Rotterdam naar Katendrecht, dat brengt weer wat leven in de brouwerij. Het is er verder erg prettig wonen.

In gesprek met Ben van de Wevering, voorzitter van de Katendrechtse Bewoners Organisatie (KBO) aan de Fruitlaan. Ben vertelt over de werkgroep 'Katendrecht Levendig en Leuk' die bestaat uit veertig bewoners om de eerste 600 meter van Katendrecht, onder andere de Pols, aantrekkelijk te maken. Er moet nog veel gedaan worden op Katendrecht. De deelgemeente functioneert niet echt naar behoren volgens de voorzitter van de KBO, bewoners worden bij geen enkel plan betrokken. En al helemaal niet bij het Pact van Zuid, de bewonerorganisatie heeft er sinds de presentatie vorig jaar niets meer van gehoord, bewoners van Katedrecht hebben er nog nooit van gehoord. De Stuurgroep van het Pact van Zuid betsaat uit wethouders, dagelijks bestuurders, corporaties en het OBR, geen enkele bewoner. Negentig procent van de huizen op Katendrecht zijn in handen van Nieuwe Unie en er is veel achterstallig onderhoud door Vesia bij oud- en niewbouw. Verder is geen openbaar vervoer op Katendrecht. De SP-fractie wil een motie voor een wijkbus indienen, een pendelbus door heel Katendrecht. Alle wijkvervoer moet ook weer terug in handen van de RET.

De SP-raadsleden Josine Strormann en Leo de Kleijn voor de deur bij Stichting ROS, Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt, in Katendrecht. We kwamen heel even spontaan buurten tijdens het spreekuur voor illegalen.

Theo en Sefa Akbulut, opbouwwerker van het bedreigde BDF, bewonersondersteuning deelgemente Feijenoord, dat nog maar tot december 2008 subsidie ontvangt. Sefa is actief bij de Bewoners Organisatie Afrikaanderwijk (BOA) en zit in de bewonerscommissie Bloemfontein. Ook hier is de bewonersorgansiatie niets meer gevraagd over de invulling van het Pact van Zuid en ook de bewoners weten van niets. Vestia wilde communicatieafspraken maken met haar wat betreft bewonerscommisie Bloemfontein, dat wil zeggen dat elke persbericht door Vestia gescreend zou moeten worden. Daar was Seffa het niet mee eens, zij zit er voor de bewoners en niet voor Vestia. Sefa regelt een afspraak voor de SP met alle bewoners van de BOA en de bewonerscommisie op 15 oktober.

Leo in gesprek met bewoners van de Afrikaanderwijk tijdens de deur-aan-deur actie met de 'Prachtwijk'-krant van de SP die eerder die middag gepresenteerd werd bij Speeltuinvereniging Afrikaanderwijk.

Josine belt aan bij een bewoner om de krant aan te bieden en om te vragen hoe beter kan in de buurt.