Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Corus Chess Tournament wordt sterkste toernooi aller tijden

Het 70e Corus Chess Tournament zal de geschiedenis ingaan als het sterkste schaaktoernooi dat ooit in de wereld is gespeeld. Dat werd bekend gemaakt tijdens een persconferentie van het Corus Chess Tournament.

De deelnemerslijst van het toernooi wordt aangevoerd door wereldkampioen Viswanathan Anand. Daarnaast doen ook de nummers 2, 3, 4 en 6 van het wereldkampioenschap in Mexico mee aan het traditionele toernooi in Wijk aan Zee. Dat zijn Vladimir Kramnik, Boris Gelfand, Peter Leko en Levon Aronian. Ook de wereldtoppers Veselin Topalov, Vassily Ivanchuk, Shakhryar Mamedyarov en Teymour Radjabov zijn van de partij. Loek van Wely verdedigt in Wijk aan Zee de Nederlandse kleuren. De hoofdgroep wordt volledig gemaakt door Michael Adams, Judit Polgar, Magnus Carlsen en Pavel Eljanov.

Erevierkamp
Ter gelegenheid van het 70e Corus Chess Tournament heeft hoofdsponsor Corus in overleg met het toernooicomité besloten om een dubbelrondige erevierkamp te organiseren met oud-winnaars. De deelnemers zijn: Viktor Kortchnoi (viermalig winnaar), Lajos Portisch (viermalig winnaar), Jan Timman (tweemalig winnaar) en Ljubomir Ljubojevic (eenmalig winnaar). De 'honorary group' vindt plaats in de laatste week van het toernooi, parallel aan de traditionele tienkampen.

B- en C-groep
Naast deze twee bijzondere groepen worden de grootmeestergroepen B en C georganiseerd. In de grootmeestergroep B hebben tweemalig winnaar in de A-groep Nigel Short en de zeer sterke jonge Fransman Etienne Bacrot (21e op de wereldranglijst van 1 oktober 2007) hun deelname bevestigd. Ook de Indiër Harakrishna speelt mee. In de C-groep kunnen we ondere andere Irina Krush en Fabiano Caruana verwachten. De organisatie zal de deelnemersvelden in deze twee groepen later bekendmaken.

Vernieuwde website
Met ingang van vandaag is op de website van het schaaktoernooi www.coruschess.com de complete schaakgeschiedenis van het toernooi terug te vinden. Internationaal meester Ruud Janssen heeft hier in samenwerking met webmaster Dennis van Veen ruim een jaar aan gewerkt en het resultaat is prachtig te noemen. Statistieken, eindstanden en alle partijen zijn vanaf nu eenvoudig terug te vinden op de site.
---