Gemeente Breda

Verruiming openingstijden horeca binnenstad en nieuw deur- en handhavingsbeleid

Burgemeester en wethouders stellen de raad voor de openingstijden van de cafés in het centrum van Breda te verruimen van twee naar drie uur s nachts, conform het verzoek van de raadscommissie .

Daarnaast heeft het college conceptregels opgesteld voor een transparant en eenduidig deurbeleid en voor een sluitend handhavingsbeleid. Het college legt de voorstellen hiertoe op 17 oktober voor aan de raadscommissie Bestuur.

De raadscommissie heeft het college verzocht om de openingstijd van cafés in het centrum op donderdag, vrijdag en zaterdag te verruimen van twee naar drie uur s nachts. Concreet betekent dit dat deze horecazaken een uur langer open mogen blijven, maar na twee uur geen klanten binnen mogen laten. Droge horeca (cafetarias en koffie- en theehuizen) mag in het uitgaanscentrum op de genoemde dagen tot vier uur s nachts open zijn in plaats van tot twee uur. De openingstijd van broodjeszaken, droge horeca in het horecaconcentratiegebied, blijft half 5. Terrassen moeten wel om twee uur s nachts dicht. Dit om de overlast te beperken. De sluitingstijd voor de vijf nachtzaken blijft vier uur, maar deze zaken mogen, net als de cafés, voortaan al gedurende de dag open in plaats van om tien uur s avonds. Verruiming van de openingstijden geldt alleen voor de horecabedrijven die binnen het horecaconcentratiegebied liggen. Met de verruiming van de openingstijden wil het college dat Breda een aantrekkelijke uitgaansstad voor jong en oud is met een gevarieerd aanbod van horecazaken.

De raadscommissie heeft aangegeven dat een uitbreiding van de openingstijden van de horeca geen afbreuk mag doen aan de veiligheid en leefbaarheid van de binnenstad. Daarom heeft het college ook de handhaving van regels en wetten nog eens tegen het licht gehouden. In het voorstel voor een nieuw handhavingsprotocol heeft het college vastgelegd welke regels op welke wijze worden gehandhaafd en wie daarvoor verantwoordelijk zijn.

Veilig uitgaan heeft ook te maken met een goed, transparant en eenduidig deurbeleid. Dat beleid moet niet alleen gericht zijn op het tegengaan van discriminatie, maar ook op het weren van ongewenste horecabezoekers. Een werkgroep van vertegenwoordigers van gemeente, politie, horeca, security en bureau Discriminatiezaken heeft een aanzet gegeven voor een nieuw deurbeleid. Hierin schetst zij een procedure voor het doen van meldingen van discriminatie. Een belangrijke rol hierin is weggelegd voor een (nog in te stellen) panel deurbeleid, waarin klachten kunnen worden besproken. Ook onderzoekt de werkgroep de mogelijkheid of de burgemeester, met een uitspraak van het panel deurbeleid of de rechter, sancties op kan leggen aan een horecabedrijf dat zich schuldig maakt aan discriminatie.

De toepassing van gebiedsontzeggingen voor personen die herhaaldelijk overlast veroorzaken of de openbare orde verstoren wordt ook door de burgemeester bezien. Bovendien worden de huisregels van de horeca tegen het licht gehouden en wordt voorgesteld te komen tot een collectief lokaalverbod voor notoire overlastveroorzakers door de horeca. Deze voorstellen moeten nog verder worden uitgewerkt. Daarbij zullen ook andere organisaties en jongeren worden geconsulteerd.

Breda, 3 oktober 2007

Te downloaden:

* deurbeleid-sept 07.pdf

* handhaving horeca sept 2007.pdf