Gemeente Breda

Verkeersmonitor 2006: minder ernstige ongevallen in Breda

De Verkeersmonitor Breda 2006 is beschikbaar. Deze jaarlijkse rapportage geeft inzicht in de ontwikkelingen van het Bredase verkeer in 2006.

Wethouder Willems van verkeer: `In 2006 is de intensiteit op de snelwegen met 6% toegenomen. Maar ook het verkeer binnen de stad wordt alsmaar drukker. Gelukkig neemt ook het fietsgebruik toe en daalt het aantal ongelukken.' Jaarlijks wordt de intensiteit van het auto- en fietsverkeer op de hoofdwegen geregistreerd. Ook wordt bijgehouden wat de ontwikkelingen zijn op het gebied van verkeersveiligheid en het openbaar vervoer. Deze gegevens bij elkaar vormen de input voor het verkeersbeleid van de komende jaren.

Verkeersveiligheid

De verkeersveiligheid in Breda is verbeterd. Dat blijkt uit een dalend aantal letselongevallen en doden: 266 letselongevallen en 4 verkeersdoden in 2006 tegenover respectievelijk 490 letselgevallen en 11 dodelijke ongelukken in 1998. De daling ligt in de lijn van de Bredase verkeersveiligheidsdoelstelling voor 2010 om 25% minder ziekenhuisgewonden en 30% minder verkeersdoden ten opzichte van 1998 te realiseren.

Bereikbaarheid

Uit de rapportage blijkt dat de intensiteiten op het hoofdwegennet de laatste jaren grillig zijn. Dit is deels te verklaren door de wegwerkzaamheden, waardoor het verkeer tijdelijk andere routes volgt. De Gemeente Breda werkt aan een betere doorstroming op het hoofdwegennet om zo de bestaande wegen optimaal te gebruiken. De reconstructie van twee kruispunten op de zuidelijke rondweg is hier een voorbeeld van. Op de planning staat bovendien het vernieuwen van het parkeerverwijssysteem. Dit systeem moet ook zorgen voor een betere doorstroming op de bestaande wegen. Een betere doorstroming draagt bij aan het verbeteren van de luchtkwalitet in Breda.

Openbaar vervoer

Uit de verkeersmonitor blijkt dat het aantal OV-reizigers in Breda de laatste jaren schommelt. Hiervoor zijn verschillende redenen te noemen, de belangrijkste:


- ontbreken van financiële middelen om het lijnennet en vooral de frequentie van het openbaar vervoer substantieel uit te breiden


- omleidingen en langdurige afsluitingen in vooral de binnenstad hebben hier en daar geleid tot minder `vertrouwde' en logische busroutes voor de reizigers.

Breda wil het gebruik van het openbaar vervoer verder stimuleren en de groei van reizigers faciliteren door de kwaliteit van het openbaar vervoer te verbeteren. De gemeente doet dit door bijvoorbeeld de invoering van het hoogwaardig openbaar vervoer (HOV), het verbeteren van de toegankelijkheid van de haltevoorzieningen en door met de beschikbare bussen zoveel mogelijk reizigers te vervoeren.

De verkeersmonitor is te vinden op www.breda.nl.

Breda, 3 oktober 2007