Gemeente Hilversum

Hilversum, stad van jonge monumenten

3 oktober 2007
Hilversum staat vol met voorbeelden van prachtige architectuur uit de vorige eeuw. Veel van deze jonge monumenten hebben nog geen monumentenstatus. De gemeente streeft naar behoud van deze monumentale objecten en gebieden en stelt daarom voor de gemeentelijke monumentenlijst te actualiseren. Een van de belangrijkste punten daarbij is het aanwijzen van ruim 700 potentiële gemeentelijke monumenten uit de periode tot en met 1965. Het plan van aanpak daarvoor gaat deze week naar de Commissie Welzijn.

In gesprek met eigenaren
Er is een lijst van objecten gemaakt, die in aanmerking komen voor de status van gemeentelijk monument. Deze lijst is nog niet openbaar tot het moment dat de commissie advies heeft gegeven en de betrokken eigenaren zijn geïnformeerd. Voorwaarde bij het realiseren van deze aanwijzingen is zorgvuldige communicatie met de eigenaren van de beoogde monumenten. De gemeente wil het gesprek aangaan met de eigenaren van objecten om tot een zorgvuldig afgewogen definitieve lijst te komen.

Voorgeschiedenis
In de afgelopen 35 jaar zijn diverse onderzoeken gedaan naar de cultuurhistorische en architectuurhistorische monumentale waarden van een groot aantal objecten (gebouw(tje), bijgebouw, woning, ensembles, objecten in de openbare ruimte) in Hilversum. De aanwijzing van gemeentelijke monumenten is rond 1990 gestopt, als gevolg van de naderende aanwijzing van de rijksmonumenten. Als gevolg hiervan zijn bijvoorbeeld objecten en de stedenbouwkundige structuren van Dudok nog niet aangewezen als gemeentelijk monument. Nu deze aanwijzingen zijn afgerond, kan er ten aanzien van de gemeentelijke monumenten een verdiepingsslag gemaakt worden.

Inventarisatielijst
De inventarisatielijst van potentiële monumenten is tot stand gekomen op basis van een intensief veld- en archiefonderzoek door in- en externe deskundigen, alsmede advies van deskundigen van de Commissie voor Welstand en Monumenten (CWM). Over het voornemen tot aanwijzen is verder vooroverleg gevoerd met de woningbouwcorporaties, de historische belangenverenigingen en de gemeentelijke eigenaren.

Het aanwijzingstraject heeft als doel een zorgvuldig afgewogen lijst van gemeentelijke monumenten te krijgen waaraan de cultuur- en architectuurhistorische ontwikkeling van Hilversum valt af te lezen en te ervaren. De slogan Hilversum, stad van jonge monumenten, heeft tot op heden in feite betrekking op rijksmonumenten.

Denk daarbij bijvoorbeeld ook aan sociale woningbouwcomplexen uit de periode 1910-1960, die van grote invloed zijn geweest op de ontwikkeling van Hilversum. Beoogd wordt om een deel van deze bebouwing aan te wijzen als gemeentelijk monument. De Electrobuurt is nog niet opgenomen in de inventarisatielijst. Het college is echter wel van mening dat de Electrobuurt zal moeten worden onderzocht op architectuur- en cultuurhistorische waarde evenals de overige objecten in de stad.

In het voorjaar van 2009 vindt een afsluitende tentoonstelling in het raadhuis en/of Museum Hilversum plaats van een aantal aangewezen monumenten. Doel van deze tentoonstelling: particuliere eigenaren verder informeren/enthousiasmeren over het belang van de aanwijzing, teneinde het draagvlak voor het behoud te vergroten.