Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 2 oktober 2007

Alle gemeenten in Overijssel externe veiligheidsvisie Gemeenten en provincie investeren in externe veiligheid

Het provinciale `Uitvoeringsprogramma Externe Veiligheid 2008' is vastgesteld; alle gemeenten in de provincie Overijssel investeren significant in externe veiligheid. Dit komt tot uitdrukking in de externe veiligheidsvisies en bijbehorende uitvoeringsprogramma's die gemeenten afgelopen periode hebben vastgesteld. De inzet vanuit de gemeenten wordt vooral gericht op het structureel versterken van de organisatie.

Jaarlijks wordt door de provincie Overijssel een uitvoeringsprogramma opgesteld, in het kader van het `Meerjarenprogramma Externe Veiligheid 2006-2010'. Op basis hiervan stellen alle gemeenten, rekeninghoudend met hun externe veiligheidsvisie, een toegespitst uitvoeringsprogramma op, dat is gericht op de verbetering van de externe veiligheid voor de inwoners van Overijssel.
In 2008 zal, naast structurele versterking van de ambtelijke organisaties, vooral aandacht worden geschonken aan het handhaven van het routenetwerk gevaarlijke stoffen, een nadere inventarisatie van buisleidingen en het vastleggen van externe veiligheidsrisico's in bestemmingsplannen.
In totaal is er tot en met 2010 ruim 6 miljoen euro beschikbaar voor de plannen, waarvan ruim 1 miljoen van de provincie. De rest komt van het ministerie van VROM.

Belangrijk onderdeel van de Uitvoeringsprogramma's is de structurele versterking van de uitvoerende organisaties. Theo Rietkerk, gedeputeerde Ruimte, Wonen en Milieu: "Ik ben verheugd te zien dat de gemeenten enthousiast met de uitvoeringsplannen aan het werk zijn gegaan. Gemeenten zijn bereid aanvullende middelen uit hun eigen begroting vrij te maken. Dat geeft aan dat ze het belangrijk vinden om te zorgen voor een goede veilige leefomgeving voor hun inwoners."
Daarnaast wordt er zoveel mogelijk structureel samengewerkt op onderdelen waar dat kan en moet. Hierbij spelen vooral de regionale brandorganisaties een belangrijke rol. Verder wordt gewerkt aan een betere bekendheid en naleving van de routes gevaarlijke stoffen, vooral voor bedrijven die regelmatig dergelijk transporten nodig hebben. Maar ook afstemming van de diverse rollen van de verschillende veiligheidspartners (provincie, gemeenten, regio's en politie).
De provincie Overijssel is de enige provincie in Nederland waarvan alle gemeenten een externe veiligheidsvisie klaar hebben.

Informatie: team Communicatie Katja Pronk, telefoon 038 499 92 52 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 183 00 003


---- --