Partij voor de Vrijheid (PVV)


PVV: Stop de verloedering van de nederlandse taal

woensdag 03 oktober 2007

De PVV maakt zich ernstig zorgen over het steeds maar naar beneden bijstellen van de onderwijseisen die aan het vak Nederlands gesteld worden. "Het Bureau Taal noemt dat het creëren van `begrijpelijk Nederlands', de PVV noemt het een verloedering van onze mooie taal. Wij willen heldere eindtermen voor het vak Nederlands in zowel het primair als voortgezet onderwijs", stelt PVV-Kamerlid Martin Bosma.

Vragen van het lid Bosma (PVV) aan staatssecretaris Van Bijsterveldt van OCW over het bericht (*) `Taalexamen te moeilijk voor vmbo-scholier'.

1.)
Bent u bekend met het bericht (*) `Taalexamen te moeilijk voor VMBO-scholier'?

2.)
Deelt u de mening dat niet taalniveau van de examenvragen het probleem is, maar het taalniveau van de leerlingen? Zo neen, waarom niet?
3.)
Deelt u de mening dat de problemen rondom het taalniveau een uitvloeisel zijn van het ontbreken van heldere eindtermen op gebied van taalvaardigheid binnen zowel de basisschool als binnen het voortgezet onderwijs? Zo neen, waarom niet?

4.)
Deelt u de mening dat het Bureau Taal te gemakkelijk alles onder de noemer `begrijpelijk Nederlands' wil schuiven en zo de taalkwaliteit aantast? Zo neen, waarom niet?

5.)
Wat bent u, concreet, voornemens te gaan doen om de verdere verloedering van onze mooie Nederlandse taal tegen te gaan en deze eeuwenoude taal voor het nageslacht te behouden?

(*) ANP, `Taal te moeilijk voor VMBO-scholier', 3 oktober 2007


____________________