Gemeente Laren


Droogte: zuinig met water levert mooie tuin op

Er viel in april ongewoon weinig regen in Nederland. Door de regen van de rest van de zomer en dit najaar neemt het watertekort langzaam af. Maar het is nog steeds droger dan normaal en de grondwaterstanden zijn lager dan gebruikelijk. De overheid neemt diverse maatregelen. Ook u kunt wat doen. En het is nog leuk ook.

Wist u bijvoorbeeld dat uw tuin extra mooi wordt door goed om te gaan met water? Als u het goed doet, krijgt de tuin een betere bodem en sterkere planten. En daardoor zal uw tuin minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen.

Zorg er allereerst voor dat regenwater goed de bodem van uw tuin in kan sijpelen. Over gesloten bestrating, zoals klinkers en tegels, stroomt het regenwater grotendeels weg en dringt het niet de bodem in. Kies daarom voor halfopen of open verharding zoals grind, houtsnippers of een onverhard pad. Dat laat meer water door en zorgt dus voor een betere grondwaterstand.

De hoeveelheid water die in de bodem wordt vastgehouden, is ook afhankelijk van de grondsoort. Zandgrond houdt minder water vast dan kleigrond.

Meer weten? www.milieucentraal.nl en www.uvw.nl