GroenLinks

GroenLinks vraagt steun voor verkrachte vrouwen Oost-Congo

3 oktober 2007

In Oost-Congo speelt zich het ergste mensenrechtendrama ter wereld af. Het land is compleet ontwricht en 30% van de vrouwen is verkracht. GroenLinks presenteert acht voorstellen, waar minister Koenders naar zal kijken.

Het bloedstollende beeld van Oost-Congo wordt bevestigd door rapportages voor de VN Veiligheidsraad en bijvoorbeeld Human Rights Watch. Volgens de Speciale VN-rapporteur voor geweld tegen vrouwen is het de ergste crisis ter wereld. De wreedheden jegens de vrouwen in Oost-Congo zijn van een onvoorstelbare wreedheid. De verbetering van hun lot heeft onmiddellijke aandacht nodig.

Enkele feiten. 30% van de vrouwen in Congo is verkracht, vaak door soldaten van het Congolese leger. 8% van de vrouwen in Oost-Congo heeft AIDS. In Zuid-Kivu, één provincie, zijn 42.000 vrouwen behandeld wegens verkrachting. Het merendeel van de vrouwen wordt niet alleen door groepen verkracht, maar vervolgens ook vaginaal verminkt, ongeneeslijk mishandeld, en als sexslaaf meegenomen. Elke dag weer. Dit is veruit het meest grootschalige mensenrechtendrama in de wereld. Als dit niet stopt, zal de Congolese samenleving geen vrede of stabiliteit kennen. Door deze vrouwenmishandeling wordt de samenleving langdurig ontwricht.

Dit vrouwenprobleem heeft nooit voldoende aandacht gekregen en er is nooit een serieuze poging gedaan er grootschalig iets tegen te ondernemen. Het is bij kleine NGO-initiatieven en gebrekkige VN-genderunits gebleven. En die kampen structureel met een financieringstekort. Nederland is één van de grootste donoren van de Congolese overheid en heeft het voortouw bij de Grote Merenstrategie van de internationale gemeenschap. Nederland heeft hier dus veel te verliezen. Maar hopelijk door de opgebouwde kennis en reputatie ook veel mogelijkheden om terrein te winnen. Het mag nooit te laat zijn, te complex of te verschrikkelijk.

GroenLinks doet daarom 8 concrete verzoeken aan minister Koenders.
1. Neem het initiatief voor een internationale conferentie voor een allesomvattend actieplan tegen de vrouwencrisis.
2. Maak alle Nederlandse hulp aan Congo afhankelijk van verbetering van de positie van vrouwen en voer daarover een stevige dialoog met Congo.
3. Spreek de Rwandese overheid stevig aan op haar steun aan de rebellen van generaal Nkunda in Oost-Congo en staak de hulp aan Rwanda zolang die steun voortduurt.
4. Financier en steun de re-integratie van slachtoffers van seksueel geweld.
5. Ondersteun een bewustwordingsprogramma voor het leger.
6. Draag bij aan justitiële capaciteitsopbouw voor vervolging en berechting van seksuele mishandeling.
7. Zet u in voor actie van de Verenigde Naties.
8. Financier een projectvoorstel van Unicef en V-Day voor een Blijf van mijn lijf huis voor vrouwen in Oost-Congo.Minister Koenders heeft toegezegd deze voorstellen serieus te gaan bekijken.

Mariko Peters