Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

3 oktober 2007

Prof.dr. Rob van der Vaart wordt nieuwe dean van University College Utrecht

Prof.dr. Rob van der Vaart is door het college van bestuur van de Universiteit Utrecht benoemd tot dean van het University College Utrecht per 1 september 2008. Van der Vaart volgt prof.dr. Hans van Himbergen op die dan na ruim viereneenhalf jaar afscheid neemt als dean. Voordat hij aantrad als dean van het University College Utrecht gaf Hans van Himbergen jarenlang leiding aan het departement Natuur- en Sterrenkunde en was hij een van de pioniers van het University College.

Prof.dr. Rob van der Vaart

Rob van der Vaart (1951) studeerde sociale geografie aan de Universiteit Utrecht, waar hij in 1990 ook promoveerde. Vanaf 1974 is Van der Vaart werkzaam aan de Universiteit Utrecht. Van 2000 tot 2004 bekleedde hij de bijzondere leerstoel Geography and geographical education en sinds 1999 geeft hij cursussen geografie aan het University College Utrecht. In 2004 is hij benoemd tot hoogleraar sociale geografie aan de Universiteit Utrecht. Van der Vaart is daarnaast onderwijsdirecteur van het departement Sociale Geografie en Planologie van de faculteit Geowetenschappen. Binnen de universiteit is Van der Vaart lid van een groot aantal commissies die zich bezighouden met onderwijs, onderwijsvernieuwingen en internationalisering. Dankzij zijn inzet voor internationalisering, vanaf de eerste fase van het Erasmus programma, heeft de Utrechtse geografie een sterke positie in Europa wat betreft uitwisseling van studenten.

Van der Vaart heeft zich jarenlang ingespannen voor onderwijskwaliteit in hoger en voortgezet onderwijs. Zo heeft hij ook bijgedragen aan de totstandkoming van de nieuwe examenprogramma s voor aardrijkskunde in havo en vwo. Zijn onderzoek richt zich vooral op de aard en effecten van mentale beelden over de wereld.

Van der Vaart is onder meer lid van de Onderwijsadviescommissie van de Utrechtse Universiteit. Hij is ook een van de vertegenwoordigers van onze universiteit in het Oxford Network, waarin vooraanstaande universiteiten als Cornell, Standford en Princeton participeren, een netwerk gericht op het versterken van leren en onderwijs in een onderzoekintensieve omgeving. Van 2005 tot 2007 was hij lid van de commissie Nederlandse Canon.

University College Utrecht

Het University College Utrecht (UCU) is opgericht in 1998. Het is een selectief Honours College van de Universiteit Utrecht voor academisch onderwijs in liberal arts & sciences. Het biedt uitdagend, kleinschalig Engelstalig universitair onderwijs op hoog niveau aan getalenteerde internationale studenten. Het afstudeerrendement van UCU is zeer hoog. Afgestudeerden voltooien master- en PhD-programma s aan diverse prestigieuze instellingen in binnen- en buitenland. Onlangs kenschetste een internationale accreditatiecommissie het niveau en het rendement van de UCU-opleiding als uitstekend.

Meer informatie

Ludo Koks, woordvoerder Universiteit Utrecht, (030) 253 2501, L.P.M.Koks@uu.nl.