FNV

3-10-2007 FNV niet geamuseerd door beperking Wajong

De FNV is verbaasd over de kabinetsreactie omtrent het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over de gehandicaptenuitkering voor jongeren, de Wajong.

In het SER-advies wordt de nadruk gelegd op het benutten van de talenten van de `Wajongers', om zo de participatie van deze jongeren te verhogen.

Minister Donner van Sociale Zaken is echter van plan om een grote groep mensen buiten de Wajong te plaatsen. Hierdoor kan volgens de vakbond aan hen niet meer het maatwerk worden geleverd dat nodig is om deze mensen te laten participeren.

Donner wil de volgens hem `automatische instroom' in de Wajong op de 18e verjaardag van een jonggehandicapte, afschaffen. Leo Hartveld van de FNV-vakcentrale, lid van de SER, noemt dat simpelweg "flauwekul". Jongeren met een arbeidshandicap worden namelijk al uitgebreid gekeurd voordat ze een Wajong-uitkering krijgen toegekend.

Beleidsmedewerker Karin Sengers van de FNV betreurt het dat de jonggehandicapten de dupe lijken te worden van cijfertjespolitiek. "We moeten deze kwetsbare groep mensen goed begeleiden en uitgaan van hun talenten. Dat doe je door ze veel vroeger voor te bereiden op een passende vorm van participatie."

Sengers ziet een grotere rol voor bedrijven. "Werkgevers moeten van hun koudwatervrees worden afgeholpen en banen ter beschikking stellen voor deze mensen. We moeten kwetsbare mensen niet via hun uitkering onder druk zetten. Zij willen juist ontzettend graag meedoen in de maatschappij."

De FNV zal zich als SER-lid sterk maken voor een juiste interpretatie van het advies. "Een beschaafde samenleving heeft namelijk de plicht om maatschappelijk zwakkeren te beschermen. Wanneer Minister Donner daar aan gaat tornen krijgt hij de vakbond tegenover zich", aldus de bond.