Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders geweld tegen vrouwen Congo verschrikkelijk

03 okt 2007 | Minister Koenders noemt het geweld tegen vrouwen in de DR Congo meer dan een instrument in de oorlogsvoering. Het is een epidemie en maakt ook de sociale structuren in het land kapot. Vrouwen worden niet alleen verkracht maar ook verminkt. Dit zei minister Koenders tijdens een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over het Grote Merengebied in Afrika.

Koenders bracht van 25 tot 29 september een bezoek aan het door geweld geteisterde oosten van Congo en Rwanda. In de stad Goma bezocht de minister een opvangcentrum voor verkrachte vrouwen. 'Het meest verschrikkelijke wat ik ooit heb gezien', aldus Koenders.

Koenders meldde in de Tweede Kamer dat het geweld tegen vrouwen de hoofdreden was van zijn bezoek. `Elk gesprek begon ik met het geweld tegen vrouwen. Dat is daar niet gebruikelijk'. De minister sprak niet alleen de politieke leiders, maar ook de legerleiding aan op deze problematiek. Het Congolese leger maakt zich zelf schuldig aan geweld tegen vrouwen. De minister heeft aangegeven dat hier op korte termijn meer aan gedaan moet worden, ook in VN-verband.

Nederland betaalt in Congo mee aan enkele programma's om vrouwen op te vangen, te behandelen en weer te reïntegreren als ze terugkeren naar hun eigen omgeving. Vrouwen worden vaak verstoten als ze het slachtoffer zijn geworden van verkrachting. Volgens Koenders is het een moeizaam proces om vrouwen weer meer respect te laten krijgen in hun gemeenschap.

Daarnaast financiert Nederland 40 miljoen euro in projecten om gewapende eenheden te demobiliseren. `Het leger moet een krijgsmacht worden die de bevolking juist beschermt', aldus Koenders.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl