Gemeente Bernheze


Programmabegroting 2008

Mevrouw H. van Uden-van Grunsven, plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad, neemt de begroting 2008 in ontvangst van wethouder Financiën, Rien Wijdeven

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 27 september 2007 de begroting 2008 aan de gemeenteraad aangeboden. De gemeenteraad zal deze in zijn vergadering van 8 november 2007 bespreken en er een besluit over nemen.

De begroting geeft een beeld van de te verwachten inkomsten en uitgaven van de gemeente voor 2008. De begroting laat een positief resultaat zien. Dit zal, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, in zijn geheel worden gebruikt om de OZB tarieven te bevriezen op het niveau van 2007. Het college van burgemeester en wethouders stelt verder voor om in 2008 een solidariteitsbijdrage van 50,- per huishouden uit te keren. Ook ontvangt ieder huishouden eenmalig 10,- afvalstoffenheffing retour.

Wensen van inwoners en gemeenteraad

In het voorjaar van 2007 startte het college van burgemeester en wethouders met de voorbereidingen voor deze begroting met het opstellen van de perspectiefnota. Op maandag 23 april jongstleden praatten inwoners met het college van burgemeester en wethouders en de raad hierover. De raad behandelde in mei de perspectiefnota. In de begroting zoals deze nu door de raad zal worden behandeld zijn de wensen van inwoners en de keuzes van de gemeenteraad verwerkt.

Waar gaat het geld naartoe?

Het geld wordt verdeeld over een groot aantal beleidsterreinen, zoals welzijn, onderwijs en de woon- en leefomgeving. De meeste uitgaven staan voor meerdere jaren vast, zoals bijvoorbeeld voor onderwijshuisvesting, wegenonderhoud en sociale uitkeringen. Maar ieder jaar is er ook weer ruimte voor nieuw beleid of andere accenten. Hierover hebben het college van burgemeester en wethouders en de raad zich in het voorjaar gebogen. Ook de inwoners konden hierover hun mening geven. Al deze zaken zijn meegenomen in de begroting 2008.

De rode lijn in de begroting is het bestuursprogramma voor de periode 2006-2010. Het bestuursprogramma draagt de titel Bernheze, mooi om samen aan te werken. Wij hebben daarin vier themas genoemd die de kern vormen. In deze begroting komen deze themas als volgt terug:


1. Leven

We investeren in een veilige leefomgeving door verkeersmaatregelen met name in de kernen en door de structurele inzet van een Bijzondere Opsporingsambtenaar. Maar ook door deelname aan regionale projecten zoals het steunpunt Huiselijk geweld en het veiligheidshuis. Ook investeren we in vervoersmiddelen en materieel van de brandweer en in riolering en waterzuivering. Goede sportvoorzieningen zijn ook belangrijk voor de leefbaarheid. Daarom willen we in 2008 twee sportparken uitbreiden en automatische beregeningsinstallaties aanleggen.


2. Wonen

Het is goed wonen in onze groene gemeente. Komend jaar hopen we weer 160 woningen op te leveren en alle bestemmingsplannen te hebben geactualiseerd. Opnieuw is het mogelijk om een subsidie voor een buurtproject aan te vragen. Daarnaast is er extra geld voor onderwijshuisvesting. De raad wilde uitdrukkelijk ook extra geld beschikbaar stellen voor schoolmaatschappelijk werk. Jeugdbeleid krijgt onder andere vorm in de samenwerking in de regio via het programma zorg voor jeugd, bedoeld om de zorg voor jongeren beter te coördineren.


3. Werken

Nieuwe en bestaande bedrijventerreinen krijgen de komende jaren veel aandacht. Voor de werkgelegenheid is ook het toerisme van belang. Begin 2008 verschijnt de nota Recreatie en Toerisme. Tot slot krijgen de reconstructie en de inrichting van het buitengebied de nodige aandacht.


4. Samenwerken

We willen onze plannen graag uitvoeren in goed overleg. Daarom blijven we waar mogelijk de inwoners betrekken bij de voorbereiding en uitvoering van ons beleid en gaan we starten met een digitaal klantenpanel. Door middel van ons mediabeleid zullen wij hetgeen we doen ook goed voor het voetlicht brengen. Tot slot zal in 2008 de eerste Wegwijsdag plaatsvinden, waarbij leerlingen van het VMBO een eigen gemeenteraadsvergadering zullen houden en een besluit over een uitvoerbaar plan zullen nemen.


* Programmabegroting 2008.pdf (1.07 MB)