Connexxion: besluit ProRail onaanvaardbaar

03/10/2007 15:52



Connexxion Nederland NV



Connexxion vindt de door ProRail toegewezen spoorcapaciteit voor 2008 onacceptabel. Zes van de 159 dagelijkse ritten van Connexxion op de Valleilijn tussen Ede/Wageningen en Amersfoort komen te vervallen in 2008. Connexxion stelt dat het hierdoor haar afspraken richting opdrachtgever en reizigers niet na kan komen. Het bedrijf dient deze week een bezwaar in bij ProRail, daarnaast beraadt het zich op verder te nemen acties.

"Er vallen zes treinen weg in de vroege ochtend- en late avondspits. Hierdoor worden onze reizigers enorm gedupeerd. Dat kunnen wij natuurlijk nooit accepteren", stelt Jan Willem van de Wetering, directeur Openbaar Vervoer bij Connexxion. Omdat goederenvervoer voorrang heeft boven regionaal personenvervoer heeft ProRail door Connexxion gewenste capaciteit aan goederenvervoerder Railion toegewezen. "Dit betekent concreet dat wij straks reizigers op het perron moeten laten staan omdat er een goederentrein moet passeren."

Met alle begrip voor de geplande werkzaamheden van ProRail vindt Connexxion dat het buitenproportioneel veel hinder ondervindt van de geplande werkzaamheden. Volgens ProRail is slechts 0.5% van de aanvragen niet gehonoreerd. Voor Connexxion geldt echter dat bijna 4% van de wensen niet is ingewilligd. Volgens ProRail is het Valleilijntraject dusdanig overbelast dat de problemen in 2009 nog groter zullen worden.

"Op basis van de mogelijkheden hebben wij afspraken gemaakt met de opdrachtgever en proberen wij onze dienstregeling uit te voeren. Het kan niet zo zijn dat een jaar later blijkt dat wij tientallen ritten per week niet kunnen uitvoeren", legt Van de Wetering uit. "Wij willen graag een betrouwbare partner zijn richting opdrachtgever en reiziger. Maar, daarvoor hebben we wel de medewerking nodig van ProRail en de overheid", besluit Van de Wetering.

Connexxion is marktleider in het regionaal personenvervoer in Nederland. Zij heeft haar vervoersactiviteiten georganiseerd in de onderdelen Openbaar Vervoer, GVU, Hermes, Novio, Taxi Services, Tours en Water. Techno Service Nederland verricht onderhoud aan bussen en vrachtwagens. De totale omzet voor 2007 zal meer dan 1 miljard euro bedragen. Connexxion telt 14.259 medewerkers. De vloot van Connexxion bestaat uit 2.980 bussen, 182 touringcars, 3.640 taxi's en taxibussen, 26 ambulances, 27 trams, 14 vaartuigen en 7 treinen.





http://www.connexxion.com