Politie Midden- en West Brabant

Nieuwe methodiek helpt bij aanpak jeugdcriminaliteit

TILBURG, 3 oktober 2007

Nieuwe methodiek helpt bij aanpak jeugdcriminaliteit

TILBURG: Vandaag is tijdens het congres Evidence based aanpak jeugdcriminaliteit een nieuwe methodiek gepresenteerd die het Verwey-Jonker Instituut heeft ontwikkeld in opdracht van de politie Midden en West Brabant. Deze werkwijze is bedoeld om de bestaande criminaliteitspatronen onder jongeren in beeld te brengen, evenals de aanwezige risicofactoren in de regio. Met de resultaten daarvan kan voor een specifiek gebied vastgesteld worden wat de
criminaliteitsgerelateerde problemen zijn, waardoor gemeenten, politie, openbaar ministerie en jeugdzorginstellingen beter samen beleid kunnen maken. Het rapport werd in ontvangst genomen door korpschef Frans Heeres, korpsbeheerder Ruud Vreeman en directeur Jeugdzorg Brabant Rita van Breugel.

De ontwikkelde methodiek integreert vier typen gegevens. Het begint met het vaststellen van de huidige situatie in een teamgebied door het analyseren van informatie uit de politiesystemen HKS en BPS. Dit levert een beeld van de jeugdcriminaliteit op. Vervolgens wordt onderzocht aan de hand van een shortlist welke jeugdgroepen er in een gebied zijn. Hierna worden de risicofactoren die in een bepaald gebied aanwezig zijn in beeld gebracht. Voorbeelden hiervan zijn opleidingsniveau, migratiecijfers, leeftijd, drugs- en alcoholgebruik, spijbelen en welvaartscore buurt. Dit levert een criminogeniteitsbeeld op van een bepaald gebied. Ten slotte wordt informatie gebruikt over projecten die in het verleden of in andere gebieden resultaten hebben opgeleverd. De combinatie van deze informatie leidt tot concrete bouwstenen voor beleid.

Het is de eerste keer in Nederland dat de gebruikte gegevens (politiesystemen, shortlist jeugdgroepen, risicofactoren en best practises) op deze wijze gecombineerd worden. Deze combinatie geeft handvatten voor zowel de aanpak als preventie van jeugdcriminaliteit en het te vormen beleid op deze deelgebieden.

Het model is ontwikkeld in nauwe samenspraak met de betrokken instanties. Het hiermee verkregen draagvlak leidt tot de unieke mogelijkheid een integrale en doelgerichte aanpak van de jeugdcriminaliteit te realiseren. De onderzoekers noemen als een belangrijke voorwaarde voor succes van de methodiek, dat de uitvoering wordt gekoppeld aan de beleidscyclus. Zo kunnen politie, gemeenten, openbaar ministerie en jeugdzorginstellingen een plan van aanpak maken voor de preventie en/of aanpak van jeugdcriminaliteit in een deelgebied van hun werkgebied.

Dat plan van aanpak beschrijft duidelijk de verantwoordelijkheden en taken van iedere ketenpartner. De vandaag geĂŻntroduceerde methodiek bewerkstelligt daardoor een betere ketensamenwerking.

Korpschef Frans Heeres: De gepresenteerde methodiek gaat ons en de betrokken partners bij het jeugdbeleid helpen de juiste keuzes te maken. Het biedt maatwerk voor ieder gebied in de regi op het gebied van criminaliteit en overlast, jeugdgroepen en factoren die daaraan ten grondslag liggen. Het maakt ook duidelijk wie de meest aangewezen instantie is om deze factoren aan te pakken. Een goed begin loopt goed af, met andere woorden: als je de jeugd goed begeleidt, levert dit minder criminaliteit op.

Auteur: Willem van Hooijdonk