Reclamecampagne Nuon misleidend

03/10/2007 16:24



St. Greenpeace Nederland



Greenpeace: Schone kolen bestaan niet

Energiebedrijf Nuon misleidt het publiek met zijn reclameuitingen, oordeelt de Reclame Code Commissie na een klacht van Greenpeace Nederland. Nuon voerde de afgelopen maanden een campagne waarmee het bedrijf zich presenteerde als milieu- en klimaatvriendelijk. De Commissie heeft veel bezwaren tegen deze campagne. Nuon gaat te ver met de bewering dat een geplande nieuwe kolencentrale in de Eemshaven tachtig procent minder CO2 zal uitstoten dan andere. Ook vindt de Commissie het misleidend om van 'schone kolen' te spreken.

Niels de Heij, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace Nederland: "Nuon misleidt niet alleen politici en consumenten, maar schaadt met deze reclamecampagne de gehele aanpak van het klimaatprobleem. Het is goed dat de Reclame Code Commissie hier een duidelijk lijn trekt." Volgens Greenpeace verdoezelen woorden als 'schone kolentechnologie' en 'schone brandstof' in de Nuon-campagne dat de geplande kolencentrale in feite dezelfde hoeveelheid CO2 uitstoot als andere kolencentrales.

Met een televisiespotje, een website en advertenties in verschillende landelijke dagbladen startte Nuon anderhalve maand geleden zijn reclamecampagne. Nuon beweerde in krantenadvertenties dat de geplande 'Magnum'-kolencentrale in de Eemshaven beter voor het klimaat zou zijn dan andere kolencentrales. Volgens de Commissie is echter niet aannemelijk gemaakt dat de Magnum "een van de schoonste ter wereld" is. Ook zegt de Commissie dat niet is gebleken dat de Magnum centrale "80% minder CO2 gaat uitstoten". De Commissie vond dergelijke formuleringen misleidend.

Nuon lanceert in zijn televisiecommercial een 'CO2-reductieplan'. De Reclame Code Commissie heeft daar ook bedenkingen bij. Het plan van Nuon beperkt zicht tot het "trachten te realiseren van minder CO2 uitstoot". Deze intentie vindt de Commissie voldoende om van een 'CO2-reductieplan' te spreken. Het staat echter niet vast dat door dat plan de CO2-uitstoot van Nuon vermindert, zo zegt de Commissie. Nuon is in absolute zin de grootste uitstoter van CO2 van Nederland.

Greenpeace voerde de afgelopen maanden campagne tegen de bouw van nieuwe kolencentrales in Nederland. Twee van de vijf centrales staan al op de tocht. Nuon heeft aangekondigd de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven met twee jaar uit te stellen. De Rotterdamse gemeenteraad heeft ernstige bezwaren geuit tegen een nieuwe kolencentrale op de Maasvlakte.

zie ook: www.stopnieuwekolencentrales.nl

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan veertig landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door bijna 572.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverand ering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.