GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Voedingscampagne van Europese Commissie misleidt nog steeds

Brussel, 3 oktober 2007 - De Reclame Code Commissie bevestigde vandaag dat de voorlichtingscampagne EU-minichefs van de Europese Commissie misleidend is. Ook GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg betreurde al eerder dat in de campagne het eten van zuivel, vlees en bedreigde vissoorten aan kinderen wordt aanbevolen.

De Europese Commissie lanceerde dit voorjaar de voorlichtingscampagne EU-minichefs die erop is gericht om overgewicht bij kinderen te bestrijden. Op de website http://eu.mini-chefs.eu/ staat uitsluitend informatie over vis, vlees en zuivel, terwijl groenten en fruit niet worden genoemd. Volgens GroenLinks geeft de campagne een onevenwichtig beeld van de problemen en oplossingen van overgewicht bij kinderen en schrijft de website op een aantal punten wel erg onvolledige gezondheidsclaims toe aan dierlijke producten.

In juli stelde GroenLinks hierover vragen aan de Europese Commissie. Nadien is de website aangepast, maar volgens Buitenweg is de informatie nog steeds niet accuraat. "De intentie van de Europese Commissie is goed, maar nu de informatie nog. Er wordt op de website nog steeds aanbevolen om varkensvlees en room te eten, juist de producten die niet duurzaam en vetmakend zijn", aldus Buitenweg.

Verder betoogt de Europese Commissie op de website: ´Vis en zeevruchten zijn fantastisch, ze geven je energie!". Volgens Buitenweg raadt de website aan om grote vissen uit de oceaan, zoals tonijn en kabeljauw, te eten. Maar tegelijkertijd staan kabeljauw en tonijn op de lijst van vissen die we met rust moeten laten.

De organisaties Wakker Dier en Milieudefensie dienden naar aanleiding van de vragen van Buitenweg een klacht in bij de Nederlandse Reclame Code Commissie. Ook volgens deze organisaties kunnen de gezondheidsclaims in de campagne niet worden waargemaakt. Buitenweg hoopt dat zij samen met deze organisaties ervoor kan zorgen dat de Europese Commissie haar website opnieuw, maar dan deze keer wel juist, aanpast.


-------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa