Provincie Utrecht

voor cultuur en jong talent in de provincie

Meer aandacht voor cultuur en jong talent in de provincie

3-10-2007 -

163.000 euro extra voor 2007

De provincie Utrecht wil zo veel mogelijk mensen kennis laten maken met theater, dans, muziek en film. Om een goede kwaliteit in het aanbod in de hele regio te bieden is er een subsidieregeling podiumkunsten voor culturele instellingen en cultuurmakers. De huidige subsidie blijkt momenteel onvoldoende om de vele goede projecten te kunnen ondersteunen. Gevolg is dat juist nieuwe initiatieven vaak tussen wal en schip vallen. Daarom stellen Gedeputeerde Staten voor het budget incidentele podiumkunstsubsidies te verhogen. Ook wordt 50.000 euro beschikbaar gesteld voor het opstellen van een interactief traject voor het cultuurprogramma 2009 - 2012. In totaal gaat het om 163.000 euro. Het voorstel staat op de agenda van Provinciale Statenvergadering van 5 november.

Subsidie podiumkunsten

Het budget voor incidentele subsidies podiumkunst is van groot belang voor doorstroming van nieuw en jong talent. Meer subsidie draagt bij aan de culturele vernieuwing, die juist als doel is gesteld in het huidige cultuurbeleid van de provincie. Tot en met 2008 is een bedrag van 87.000 euro per jaar beschikbaar. Daar komt nu een fors bedrag bij van 113.000 euro voor dit jaar, waardoor meer aanvragen gehonoreerd kunnen worden. Culturele instellingen en (jonge) programmamakers kunnen aanspraak maken op een incidentele subsidie van maximaal 7.500 euro voor een productie en maximaal 12.500 euro voor een evenement. Jonge makers kunnen zich op deze wijze een plaats verwerven tussen bekende gezelschappen. Meer informatie over de subsidie en voorwaarden vindt u op onze website: www.provincie-utrecht.nl onder subsidiewijzer Podiumkunst.

Interactieve vaststelling cultuurbeleid
De opzet van het cultuurprogramma voor de jaren 2009-2012 zal een interactief karakter krijgen. Middels regiobijeenkomsten en inspraak op het programma zal dit nieuwe beleidsdocument tot stand komen. Er wordt ook geld beschikbaar gesteld voor de kosten van artistiek-inhoudelijke advisering over de subsidieaanvragen. De regiobijeenkomsten zullen plaatsvinden in het najaar van 2007, het cultuurprogramma is in de loop van 2008 gereed.

Meer informatie: Mariette Hilkemeijer, telefoon 030 258 2015