Provincie Utrecht

vaart achter milieuvriendelijke bussen

Provincie zet vaart achter milieuvriendelijke bussen

3-10-2007 -

Binnen drie jaar wordt openbaar vervoer schoner

Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht wil snel het openbaar vervoer schoner maken. Binnen drie jaar moeten alle bussen die vanaf eind 2008 in opdracht van de provincie rijden, voldoen aan normen die een stap verder gaan dan de wettelijke voorschriften. Een snelle omschakeling naar deze nieuwe generatie milieuvriendelijke bussen levert naar verwachting een forse verbetering op van de luchtkwaliteit.

Dit blijkt uit het programma van eisen voor het openbaar vervoer, dat het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht heeft vastgesteld. Op basis van dit programma zal de provincie aanbestedingen doen voor het openbaar vervoer in de periode 2009-2016. Nieuw is dat vanaf dat moment ook de bussen in de stadsdienst Amersfoort in opdracht van de provincie Utrecht rijden. Met 47.000 buskilometers per vierkante kilometer is dit een intensief bereden gebied, met veel uitstoot van uitlaatgassen. Zodra vanaf eind volgend jaar in Amersfoort de schone bussen als eerste rijden, zijn de directe voordelen voor het milieu aanzienlijk. Vooral daar waar de meeste mensen wonen en werken, is de winst voor het milieu en de volksgezondheid het sterkst. Zo is becijferd dat dan het aantal dagen waarop er in Amersfoort teveel fijn stof in de lucht hangt met circa tien procent afneemt.

Jaarlijks schone lucht van 15.000 bomen
Wanneer alle bussen zijn vernieuwd, zijn de gevolgen voor de luchtkwaliteit in de gehele provincie Utrecht het grootst. De uitstoot van stikstofoxiden in het openbaar vervoer daalt dan met ongeveer 40%. In het geval van koolstofdioxide (CO2) - veroorzaker van het broeikaseffect - levert de milieuwinst (300 ton reductie van CO2) jaarlijks de schone lucht op van 15.000 bomen. De afname van de uitstoot van fijn stof, dat kankerverwekkende stoffen bevat, is ongeveer 75%. Kortom: recent onderzoek, op basis van een vergelijking met dieselbussen zonder roetfilter, laat zien dat het openbaar vervoer een substantiële bijdrage levert aan verbetering van de luchtkwaliteit in de provincie Utrecht.

Méér service aan de reiziger
De schone bussen worden behalve in Amersfoort als eerste ook ingezet in Soest, Woerden en op streekbuslijnen met veel reizigers. In het gehele concessiegebied waarvoor de provincie Utrecht opdrachtgever is, rijdt vanaf dat moment één vervoerder. De provincie verwacht dat daardoor de omschakeling naar de nieuwe, schone bussen vlot verloopt. Als stimulans voor een vlekkeloze overgang stelt de provincie het eerste jaar een financiële bonus in het vooruitzicht. Dit extra geld is er ook voor de vervoerder vanaf 2010, als de klant tevreden is over de service. Hiervoor wordt twee keer per jaar een reizigersonderzoek gehouden. In het geval dat ritten uitvallen die de vervoerder had kunnen uitvoeren, betaalt de vervoerder een boete. De provincie vraagt daarom bij de aanbestedingen om een `Niet goed, geld terug' regeling voor de klant. Voor de promotie van het openbaar vervoer legt de provincie ruim 4,2 miljoen euro op de plank. Daarmee worden tijdelijke tariefacties voor goedkoop busvervoer georganiseerd. Tenslotte wordt de dienstverlening aan de reiziger uitgebreid. Zo rijden er op weekdagen en zaterdagen tussen 18 en 19 uur meer bussen in de provincie. De provincie wordt behalve in Amersfoort ook verantwoordelijk voor het streekvervoer op de Utrechtse Heuvelrug.

Hoe nu verder?
Nadat GS eind oktober het bestek hebben behandeld voor de nieuwe vergunningen start de openbare aanbesteding van het openbaar vervoer. In maart 2008 is bekend aan welke busmaatschappij de provincie Utrecht opdracht geeft om de komende acht jaar het openbaar vervoer te verzorgen. Voor de financiering van het openbaar vervoer in deze periode stelt de provincie jaarlijks circa 24 miljoen euro beschikbaar.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 258 3196