Gemeente Enkhuizen

3 Oktober 2007

Raad van State stelt gemeente Enkhuizen in het gelijk

Vrouwe Justitie Op 26 september 2007 heeft de Raad van State uitspraak gedaan terzake het hoger beroep dat de gemeente Enkhuizen had ingesteld tegen een uitspraak van de Voorzieningenrechter in Alkmaar op 14 december 2006.
De door de burgemeester bestreden uitspraak van de rechter van 14 december 2006 hield in, dat een beslissing op een bezwaarschrift waartegen de andere partij beroep had ingesteld, vernietigd werd en met in acht neming van de motivering van de rechter, opnieuw moest worden gemaakt. Het beroep richtte zich voornamelijk op het gegeven, dat de burgemeester onterecht was afgeweken van het beleid, zonder dat hij daarbij de gehele selectieprocedure opnieuw had opgestart. De verleende gedoogbeschikking en exploitatievergunning voor de coffeeshop aan het Verlaat werden door de rechter geschorst tot zes weken nadat de nieuwe beslissing op bezwaar was gemaakt. De burgemeester was het met deze uitspraak niet eens en ging daartegen in beroep bij de Raad van State.

Uitspraak

De raad van State deed op 26 september 2007 uitspraak. Deze uitspraak betekent, dat het vonnis van de rechter van 14 december 2006 is vernietigd. De raad van State is van oordeel dat de burgemeester niet onterecht is afgeweken van het beleid en er juist goed aan had gedaan om te handelen naar de geest van de beleidsregels en niet naar de rigide regels van het beleid. Hieruit bleek meteen, dat het juist motiveren van elke handeling daarbij de doorslag had gegeven. De door de voorzieningenrechter vernietigde beslissing op bezwaar werd hersteld en staat nu vast.
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl