Stichting Wakker Dier

Europese commissie misleidt kinderen over voeding (3 oktober 2007)
De Europese Commissie misleidt kinderen in haar campagne 'EU Minichefs'. Dit stelt de Reclamecode Commissie (RCC) na een klacht van Milieudefensie en Wakker Dier. Het is de eerste keer dat de Nederlandse RCC oordeelt over een Europese campagne. De misleidende campagne wordt momenteel in 17 landen gevoerd en zou op 8 november eindigen met een kookwedstrijd op naar schatting 10.000 scholen. De organisaties hadden de klacht ingediend omdat in de campagne onder het mom van de bestrijding van overgewicht juist eenzijdig vette producten als vlees, vis en zuivel worden gepromoot met feitelijk onjuiste gezondheidsclaims. De Europese Commissie had na de klacht de website al schielijk aangepast maar de aanpassingen zijn volgens de Reclamecode Commissie onvoldoende.

Op de website eu.mini-chefs.eu staat inhoudelijke informatie en adviesen over de consumptie van vis, vlees en zuivel. De RCC oordeelt dat de claims "meat is essential for giving strength", " Seafood is great because it gives you energy and makes you clever", "dairy products are really good for growing up" en "tuna is good for you (...) rich in fatty acids, essential for the brain and nervous system" misleidend zijn en niet worden onderbouwd. De Reclamecode Commissie oordeelt dat de campagne in strijd is met de Reclame Code, de Reclame code voor voedingsmiddelen en de Kinder- en Jeugdreclamecode omdat de Europese Commissie de gezondheidsclaims niet aannemelijk heeft gemaakt. Zonder een enkele kritische opmerking wordt de consumptie verder gepromoot met zinnen als 'mankind has been eating meat ever since we stopped being vegetarian.', 'good meat tastes good.', `Meat is good for you' en ', 'seafood is great for your bones and great for your brain.' De campagne trok ook al de aandacht van het Europees Parlement waar Groen Links kritische kamervragen stelde.

Wakker Dier en Milieudefensie vinden het onbegrijpelijk dat de Europese Unie zo ongenuanceerd en zelfs met feitelijke onwaarheden de consumptie van vlees, vis en zuivel stimuleert met doelgroep als gevoelige doelgroep. Het aantal kinderen met overgewicht neemt jaarlijks in Europa met 400.000 toe. Eerder adviseerde het RIVM al aan het Ministerie van VWS om voortaan groente en fruit te promoten en voedingsmiddelen met verzadigde vetten juist te gaan ontmoedigen. De consumptie van vlees, vis en zuivel draagt bij jongeren voor meer dan de helft bij aan de te hoge vet-inname, met name de ongezonde verzadigde vetten als cholesterol, aldus het RIVM.

Afgezien van de nadelen voor de gezondheid zijn deze producten verre van duurzaam. Ze spelen een belangrijke rol in verlies van biodiversiteit, klimaatverandering en leegvissen van de zeeën. Voor vlees lijden jaarlijks bovendien honderden miljoenen dieren, zoals de 100 miljoen biggen die in de EU onverdoofd worden gecastreerd. De productie van dierlijke eiwitten draagt wereldwijd voor 18% bij aan het ontstaan van het broeikaseffect. Door vlees, vis en zuivel misleidend en ongenuanceerd aan te prijzen stimuleert de Europese Commissie deze onduurzame en ongezonde consumptie.