KB-gebouw al 25 jaar gezichtsbepalend voor Den Haag

03/10/2007 17:17



Koninklijke Bibliotheek



Den Haag, 3 oktober 2007 - De Koninklijke Bibliotheek, de nationale bibliotheek van Nederland, is in haar bijna 210-jarige bestaan in diverse imposante Haagse panden gevestigd geweest. Dit jaar is de KB precies 25 jaar gehuisvest in het markante gebouw aan de Prins Willem-Alexanderhof. De afgelopen 25 jaar is er veel veranderd in de bibliotheekwereld, en is het KB-gebouw meegegroeid met de tijd. De publieke ruimtes hebben onlangs een complete metamorfose ondergaan, met als hoogtepunt de Leeszaal van Nederland.

25 jaar KB-gebouw
Begin jaren '90 werd het KB-gebouw als gesloten en afstandelijk ervaren, inmiddels belichaamt het gebouw - na vele verbouwingen - de KB als organisatie: toegankelijk en vooruitstrevend. Het gebouw is veranderd van een gesloten kolos naar een meer toegankelijke omgeving met publieksvriendelijke leeszalen, hoogwaardige faciliteiten en een moderne tentoonstellingsruimte. Met de meest recente verbouwing is de Leeszaal van Nederland een feit geworden, een kleurrijke leeszaal met 60.000 boeken in open opstelling over Nederlandse geschiedenis, cultuur en samenleving. Rond zes themapaviljoens loopt een tijdlijn met boeken over de geschiedenis van Nederland. De meubels in de Leeszaal van Nederland - die in stijl samenhangen met de verschillende tijdvakken - zijn in bruikleen van het Instituut Collectie Nederland.

Evenementen
De maand oktober is in de KB een feestmaand met bijzondere evenementen:

Van 3 oktober t/m 13 januari is bij de topstukkententoonstelling van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief - De Verdieping van Nederland - een gratis tentoonstelling te zien over 150 jaar prentenboeken.

In de hal van de KB staat de hele maand oktober een fototentoonstelling over het KB-gebouw.

Van 3 t/m 5 oktober vindt in de KB een conferentie plaats over bibliotheekgebouwen. Tijdens dit congres wordt tevens een fraai (foto)boek over het KB-gebouw gepresenteerd.

Speciale aanbieding: iedereen die van alle KB-diensten gebruik wil maken, wordt nù getrakteerd op korting op de KB-pas (i.p.v. 12 maanden nù 25 maanden KB-pas voor 15 Euro). De leeszalen - waaronder de Leeszaal van Nederland - zijn overigens jaar in jaar uit (op vertoon van geldige legitimatie) gratis te bezoeken.





http://www.kb.nl