Gemeente Bolsward


woensdag 3 oktober 2007

Noord- en Zuidwest Fryslân besparen energie.

Hoe kan ik thuis energie besparen? De gemeenten en de woningcorporaties in Noord- en Zuidwest-Fryslân gaan u daar bij helpen! Zijn uw energiekosten de laatste jaren fors omhoog gegaan? En wilt u een bijdrage leveren aan een beter klimaat en een lagere CO2 uitstoot? Met dit project krijgt u belangrijke informatie over hoe u thuis energie kunt besparen. Duurzaam energiegebruik bij u thuis is immers goed voor uw beurs, uw gezondheid en voor een schoon milieu.

De gemeenten Het Bildt, Bolsward, Franekeradeel, Harlingen, Littenseradiel, Nijefurd en Wûnseradiel organiseren het komende half jaar een aantal informatiemarken en themabijeenkomsten over energiebesparing. De woningcorporaties Wonen Noordwest, Optimaal, de Bouwvereniging, het Woonbedrijf, Wonen Zuidwest en Welkom ondersteunen dit project. Of u nu in een huurwoning woont, een eigen woning hebt of nieuw gaat bouwen, samen met het bedrijfsleven willen u informeren over de nieuwste snufjes van techniek. We vertellen u bijvoorbeeld over de nieuwste CV ketel die naast warmte ook elektriciteit opwekt. Maar ook over een handig apparaatje wat automatisch uw TV van stand-by afkoppelt.

In elke gemeente in deze regio organiseren we het komende half jaar activiteiten in het gemeentehuis of een ander gebouw. Op de informatiemarkten krijgt u informatie over isolatiemogelijkheden, zonnepanelen, zonnecollectoren, warmtepompen etc. U kunt bijvoorbeeld ook de film van Al-Gore bekijken over de bedreigingen voor ons klimaat. We organiseren daarnaast aparte themabijeenkomsten voor mensen die gaan verbouwen of nieuw gaan bouwen. Verder krijgt u van lokaal bekende bedrijven informatie over uw kosten, de terugverdientijden en het verbeteren van het comfort door deze maatregelen.

Voor iedere bezoeker hebben we een gratis dimbare spaarlamp beschikbaar dankzij een waardebonactie. Zo kunt u thuis direct beginnen met het besparen van energie. Deze spaarlamp is eenvoudig met een normale schakelaar in drie standen te dimmen.

De verschillende activiteiten zullen we via de lokale media aankondigen.

Dit project wordt naast de genoemde partijen financieel ondersteund door de provincie Fryslân, de Friese Milieufederatie en de Europese Unie, het Leader+ programma. Het projectmanagement wordt uitgevoerd door 3PEnergie uit Dokkum.