Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4

2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n)
3 oktober 2007 1 Ons kenmerk Uw kenmerk RWS/SDG 2007/1524/55061
Onderwerp
Twaalfde Voortgangsrapportage Zandmaas en Grensmaas

Geachte voorzitter,

In het kader van de Regeling grote projecten bied ik u hierbij de twaalfde Voortgangsrapportage Zandmaas en Grensmaas aan. De rapportage bestrijkt de periode van 1 januari 2007 tot en met 30 juni 2007.

Uitvoering kadeverhoging Maaswerken
De belangrijkste doelstelling van het project Maaswerken is het verbeteren van de bescherming van inwoners van Limburg en Noord-Brabant tegen hoogwater in de Maas. In 2015, respectievelijk 2017, dient voor de Zandmaas en Grensmaas op basis van rivierverruiming en de aanleg van kades de jaarlijkse kans op overstroming te zijn teruggebracht tot 1/250ste achter de bestaande kaden. Toegezegd is de hoogwaterbescherming voor 70% van de bewoners langs de Zandmaas met voorrang te realiseren voor 1 januari 2008. Daartoe worden kaden aangelegd en verhoogd over een totale lengte van circa 40 kilometer in de stedelijke gebieden van Roermond, Venlo, Gennep en Mook en Middelaar.

In de elfde Voortgangsrapportage heb ik uw Kamer aangegeven dat voor tweede kadetrajecten maatwerkoplossingen noodzakelijk zijn als gevolg van de uitvoeringstechnisch complexe lokale situatie en dat per 31 december 2007, voor zover nodig, het beschermingsniveau van 1/250ste ter plaatse zal worden gerealiseerd door tijdelijke functionele maatregelen.
Voorts heb ik in antwoord op vragen van uw Kamer in mijn brief van 15 juni 2007 (kenmerk RWS/SDG/918/50658) aangegeven dat de feitelijke situatie met name ondergronds op meerdere plaatsen blijkt af te wijken van de door waterschappen en Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

RWS/SDG/2007/1524/55061

overige instanties (zoals de leidingbeheerders) aangeleverde basisgegevens. Deze basisgegevens zijn gebruikt voor het ontwerp van de kaden. Het gevolg hiervan is dat voor meer kadetrajecten mogelijk tijdelijke maatregelen getroffen moeten worden. Ik heb u toegezegd nader in kaart te brengen hoeveel kadetrajecten het betreft en uit voorzorg met de waterschappen overleg te voeren over tijdelijke maatregelen op deze trajecten. Tevens zou ik bezien of een versnelling nog gerealiseerd kon worden.

Inmiddels is duidelijk dat van de totale lengte van 40 kilometer kaden circa 36 kilometer gerealiseerd is, dan wel voor het einde van dit jaar gereed zal zijn. De resterende circa 4 kilometer aan kadetrajecten zal naar verwachting niet tijdig gerealiseerd kunnen worden. Versnelling in de uitvoering van deze kadetrajecten is gelet op de complexe lokale situatie en de beperkte beschikbare capaciteit op het gebied van geo-constructief ontwerpen niet mogelijk gebleken.

Eind juni leek de situatie te ontstaan dat voor de circa 4 kilometer aan kadetrajecten niet overal tijdelijke functionele maatregelen getroffen konden worden. In de twaalfde Voortgangsrapportage (peildatum 30 juni 2007) wordt dan ook geconstateerd dat niet voor het volledige traject het toegezegde beschermingsniveau kan worden gehaald. Afgelopen zomer bleken er in samenspraak met de waterschappen toch nog mogelijkheden te zijn om voor 1 januari 2008, waar nodig, tijdelijke maatregelen te treffen.

Tijdelijke maatregelen zijn naar hun aard minder robuust dan permanente maatregelen. Naast de gemaakte afspraken over de fysieke, tijdelijke maatregelen zullen met de waterschappen op korte termijn ook afspraken worden gemaakt over aanvullende maatregelen zoals verscherpte bewaking, waterpompen, etc. Deze afspraken zullen worden vastgelegd in een hoogwaterbeschermingsplan, dat op 1 november aanstaande gereed zal zijn. In dit hoogwaterbeschermingsplan zal ook aandacht worden geschonken aan de logistiek rond het plaatsen van de tijdelijke beschermingsmiddelen en aan de communicatie met gemeenten en omwonenden. Afronding van de realisatie van de (permanente) kaden zal naar verwachting plaatsvinden in 2008, na afloop van het hoogwaterseizoen. Mogelijk zal op een enkel traject naar een alternatieve (definitieve) oplossing moeten worden gezocht.

Zodra menselijk handelen een belangrijk onderdeel wordt van de hoogwaterbescherming, stijgt de faalkans, zoals die wordt berekend conform de methodiek op basis van de Wet op de waterkering. In strikt formele zin is daarmee niet gegarandeerd dat, op de trajecten
---

RWS/SDG/2007/1524/55061

waar tijdelijke maatregelen getroffen worden, per 1 januari 2008 een beschermingsniveau van 1/250ste zal worden geboden. In goede samenwerking met de waterschappen wordt het maximaal mogelijke gedaan om hoogwaterbescherming voor de bewoners van het Maasdal te realiseren.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


---