Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4

2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n)
3 oktober 2007 - Ons kenmerk Uw kenmerk V&W/DGP-2007/7771 VW-07-353 Onderwerp
Station Zevenaar Oost

Geachte voorzitter,

De vaste commissie voor Verkeer en Waterstaat heeft mij gevraagd om een reactie op de brief van B&W van de gemeente Zevenaar, met als onderwerp station Zevenaar Oost.

Het in de brief gestelde uitgangspunt van afstemming tussen planontwikkeling en vervoerssystemen onderschrijf ik van harte.

In vervolg op de netwerkanalyses 2006 en door incorporatie van de ruimtelijke component wordt in het kader van de samenwerkingsagenda 2007, in goed overleg met de respectievelijke landsdelen, invulling gegeven aan deze, integrale, gebiedsgerichte ontwikkeling. Ik bekijk de relatie tussen tussen ruimtelijke ontwikkeling en de belasting van infrastructuurnetwerken in samenhang.

Wat betreft station Zevenaar Oost zal ik op grond van de spoorwegwet, art. 17.3, met het oog op netwerkeffecten, moeten besluiten over het al dan niet instemmen met de wijziging van de functionaliteit van de infrastructuur als gevolg van het toevoegen van het station.

In een verkennende studie verricht ProRail in opdracht van de regionale initiatiefnemers thans onderzoek naar de inpassingmogelijkheid van het station en daarmee de vraag of een planstudie naar het station opportuun is.

Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

V&W/DGP-2007/7771

De verkennende studie van ProRail naar het station levert tevens een vervoersprognose op voor het station. De vervoersprognose is bepalend voor de vraag of het ministerie, dan wel de regio zal optreden als opdrachtgever voor de planstudie naar het station en de vraag of het station subsidiabel is.

Wanneer het station volgens prognose van ProRail meer dan 1.000 nieuwe in/uitstappers per werkdag genereert, zal het ministerie optreden als opdrachtgever. De realisatiekosten van het basisstation zijn in dat geval tot een maximum van 5,2 mln ex BTW, pp 2007, subsidiabel ten laste van het MIRT-programma Railwegen. Wanneer het station minder dan 1.000 nieuwe in/uitstappers genereert, zal de regionale initiatiefnemer als opdrachtgever van ProRail dienen op te treden en is het station niet subsidiabel vanuit het MIRT-programma Railwegen.

Over de realisatie van het station Zevenaar Oost ben ik in het kader van de samenwerkingsagenda voor de Netwerkaanpak in overleg met de Stadsregio Arnhem ­ Nijmegen.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT

Camiel Eurlings


---