Gemeente De Ronde Venen


Nationaal Groenfonds in Marickenland

Op 3 oktober stelt Nationaal Groenfonds de projectrekening Marickenland open voor de Provincie Utrecht en gemeente De Ronde Venen.In dit project wordt circa 500 hectare nieuwe natuur en recreatie aangelegd en in Marickenzijde komen circa 950 woningen. De aanleg van natuur en recreatie wordt deels gefinancierd uit de opbrengst van nieuwe woningen.

Nationaal Groenfonds is bij het plan Marickenland betrokken als financieel partner en adviseur. In 2005 bracht Nationaal Groenfonds de achtergrondstudie Niet polderen maar rekenen uit over het Groene Hart. Hierin gaat het over de bescherming van het landschap in het licht van de uitbreidende stedelijke bebouwing. Het plan Marickenland is daarin opgenomen als een van de sprekende voorbeelden.

Bij plan Marickenland komt zowel publiek geld beschikbaar vanuit de overheid (gemeente, provincie en de ministeries van VROM en LNV) voor de aanleg van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), als privaat geld voor meer recreatienatuur rondom de woningen. Deze unieke samensmelting van zowel publiek als privaat geld biedt Nationaal Groenfonds optimaal de mogelijkheid zijn expertise op het gebied van rood voor groen in te zetten.

Op woensdag 3 oktober worden de eerste bedragen aangeboden aan Nationaal Groenfonds door wethouder Ingrid Lambregts van gemeente De Ronde Venen (1,9 miljoen euro) en de Gedeputeerde Bart Krol van de provincie Utrecht (500.000 euro).