PvdA Europees parlement


Uitgelezen kans Turkije om ambitie waar te maken

3 oktober 2007

Emine Bozkurt

Premier Erdogan kreeg voor de zomer van de Turkse kiezer een sterk mandaat om zijn hervormingskoers door te zetten. Volgens PvdA-europarlementariërs Jan Marinus Wiersma en Emine Bozkurt is daarom nu het goede moment om cruciale veranderingen in gang te zetten, die Turkije dichter bij Europa kunnen brengen. Woensdagmiddag stemt de Commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement over het Turkije rapport van Ria Oomen-Ruijten (CDA), dat de plannen van de nieuwe Turkse regering verwelkomt.

De nieuwe Turkse regering wil zich concentreren op de economie en vaart zetten achter de hervormingen waar de EU om vraagt. Ook heeft premier Erdogan aangekondigd een compleet nieuwe grondwet te willen schrijven. De eerste ontwerpteksten liggen al op tafel en wijzen op een radicale breuk met het verleden.

Volgens Wiersma en Bozkurt is de angst dat Turkije daardoor zal islamiseren, sterk overtrokken. Erdogan is juist de drijvende kracht achter de modernisering en de hervormingen die van Turkije een geloofwaardige kandidaat voor EU-lidmaatschap hebben gemaakt, zegt Bozkurt, rapporteur van het Europees Parlement over vrouwenrechten in Turkije.

Bozkurt verwacht van Erdogan dat hij niet alleen de hete politieke hangijzers aanpakt de rol van het leger, het beruchte artikel 301 van de strafwet, dat de vrijheid van meningsuiting beperkt, of de relatie met Cyprus maar zich ook sterk maakt voor de sociale en economische cohesie van het land.

Het rapport van het Europees Parlement wil vooral aangeven waar de Europese Commissie, die begin november met haar jaarlijkse rapportage over Turkije komt, speciaal op moet letten. Maar volgens Wiersma moet het rapport ook de regering Erdogan een hart onder de riem steken en hem tonen waar volgens Europees Parlement de pijnpunten liggen.

Wiersma: "Het rapport heeft een constructieve toon, waardoor het ook in Turkije serieus genomen zal worden.

Bozkurt, lid van de Europese parlementaire delegatie EU-Turkije, zal het rapport de komende dagen kunnen toelichten in Turkije. Vanaf a.s. zaterdag heeft zij in Istanbul en Ankara ontmoetingen met o.a. premier Erdogan en minister van buitenlandse zaken A. Babacan. Ook spreekt zij de vice-premier en mensenrechtencördinator C. Çiçek en andere ministers. Zij zal haar programma in Ankara afsluiten met een persconferentie, samen met de nieuwe voorzitter van het Turks parlement, Köksal Toptan.