PvdA Europees parlement


Europa wil AIDS en armoede bestrijden in Afrika

3 oktober 2007

Thijs Berman Afrika kent vele problemen en Europa kan op vele terreinen hulp aanbieden. Die hulp moet wel samenhangend aangeboden worden, vinden de Europese sociaal democraten in het Europese Parlement.

In de commissie ontwikkelingssamenwerking is vandaag gesproken over een gezamenlijke EU-Afrika strategie. "Coherentie moet het sleutelwoord zijn als het gaat om een EU-Afrika strategie", vindt PvdA-europarlementariër Thijs Berman, "Maar ook het bestrijden van HIV/AIDS en van de armoede, mag Europa niet uit het oog verliezen." Deze beleidspunten zijn op aandringen van de sociaal democraten aangescherpt in het rapport van Maria Martens, CDA-europarlementariër.

Bestrijding van ziektes, zoals HIV/AIDS, malaria en tuberculose worden nu nadrukkelijk in het rapport vermeld. Martens had slechts algemene gezondheid in haar voorstel opgenomen. "Dat was ons te summier", zegt Berman, "Europa moet erkennen dat HIV/AIDS een groot sociaal en economisch probleem is voor vele Afrikaanse landen. Alleen dan is er kans van slagen voor een lange termijn strategie, alleen dan kan er een stabiele samenleving worden opgebouwd."

Ook maakt Berman zich zorgen over de eventuele brain drain, de migratie van hoogopgeleide Afrikanen naar Westerse landen. "Het verbeteren van de gezondheidszorg en het bieden van onderwijs is essentieel, een brain drain van hoogopgeleide mensen uit de gezondheidssector moet dan ook absoluut voorkomen worden."

Het rapport van het Europees Parlement loopt vooruit op de EU-Afrika-Top, die begin december zal worden gehouden in Lissabon. "Het is uiterst belangrijk om uit te dragen dat het Europees Parlement wil werken aan een lange termijn visie voor Afrika, zodat Afrikaanse landen een toekomst krijgen", aldus Berman.