D66

Laat mensen zelf beslissen wanneer ze winkelen

2 oktober 2007

RTL 4 heeft ontdekt dat het kabinet aanstaande vrijdag vergadert over een voorstel om de wet op de winkelsluitingstijden strikter te maken. D66 verzet zich tegen dit voornemen. D66-minister Wijers verruimde de winkeltijden in de jaren '90, zodat gemeenten zoveel mogelijk zelf konden besluiten of de winkels open zijn op zondag.

De huidige bepaling maakt het voor gemeenten mogelijk, indien gewenst, 12 zondagen per jaar winkels toestemming te geven om hun deuren te openen. Bovendien kunnen ze omwille van toerisme meer zondagen open zijn. Het kabinet is van mening dat deze toerismebepaling op dit moment wordt misbruikt door gemeenten en wil de regels aanscherpen. D66 wil dat de wet juist wordt verruimd, als de huidige regels niet bevredigend zijn. Van der Ham: "We moeten niet naar de regeltjes gaan leven. Honderduizenden mensen doen hun boodschappen op zondag, omdat ze bijvoorbeeld werken op zaterdag. De regels moeten worden aangepast aan deze mensen en niet andersom."

Het verbaast D66 dat PvdA en CDA de autonomie van gemeenten niet respecteert. Van der Ham: "Het wel of niet benutten van de koopzondag is een lokale aangelegenheid. Dat moeten we niet van bovenaf opleggen."

Mocht het kabinet de plannen toch verscherpen dan zal D66 met een initiatiefwetvoorstel komen om de winkeltijdenwet te verruimen.
---