Greenpeace zet Supermarktdag in teken foute vis

03/10/2007 08:42



St. Greenpeace Nederland



Met zes rijdende billboards met de tekst 'supermarkten: stop verkoop foute vis' achtervolgt Greenpeace supermarktprofessionals die vandaag supermarkten in het hele land bezoeken. Greenpeace grijpt de jaarlijkse 'supermarktdag' van het blad Distrifood aan om de branche onaangekondigd te confronteren met de problemen achter foute vis in hun supermarkten. De touringcars waarin de deelnemers op bezoek gaan bij supermarkten worden de hele dag gevolgd door de rijdende billboards. In de supermarkten beplakken vrijwilligers van Greenpeace foute visproducten met 'rode guppies' die staan voor vissen in nood. Greenpeace wil dat alle supermarkten stoppen met de verkoop van foute vis en dat ze een duurzaam inkoopbeleid opstellen.

Femke Nagel, campagneleider oceanen van Greenpeace: 'Geelvin tonijn en Noordzee kabeljauw zijn ernstig overbevist en schol is ook nog eens gevangen op een destructieve manier. Kabeljauw en schol liggen deze week zelfs in de aanbieding bij veel supermarkten. Daarover luiden wij vandaag de alarmbel.' Dirk van den Broek, C1000 en Troefmarkt kwamen vorige maand als slechtste uit de bus bij onderzoek van Greenpeace naar duurzaam inkoopbeleid voor vis. Nederlandse supermarkten doen het beduidend slechter dan bijvoorbeeld Engelse supermarkten. Albert Heijn, Sligro en Super de Boer zijn recent begonnen met het verduurzamen van hun assortiment, maar nog geen enkele supermarkt heeft een volledig duurzaam inkoopbeleid.

Wereldwijd vraagt Greenpeace aandacht voor de problemen waarin de oceanen en de vis verkeren. In Nederland staan dit hele najaar vrijwilligers van Greenpeace met een reuzen-'guppie' en een fietskar voor de deur van supermarkten in hun woonplaats.

Vandaag worden supermarktprofessionals in Tiel opgewacht door Greenpeace vrijwilligers met zes mobiele reclamebillboards. Vanuit Tiel vertrekken ze in zes touringcars, die elk gevolgd door Greenpeace, drie of vier supermarkten bezoeken, waaronder: Albert Heijn XL in Rotterdam; Hoogvliet Den Haag; Albert Heijn in Oegstgeest, C1000 in Leusden; Spar Express in Utrecht, DekaMarkt in Hoorn en Jumbo in Rotterdam.

Tijd en plaats start: Van 8.00 tot 9.30 uur is Greenpeace in Tiel, voor restaurant 'The Open', Biezenwei 11

Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan veertig landen. De organisatie wordt in Nederland gesteund door bijna 572.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie, giftige stoffen, het kappen van oerbossen en het verdwijnen van biodiversiteit op land en zee.





http://www.maakschoonschap.nl