Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070801100

Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de schorsing van een docent aan het Commanderij College te Gemert. (Ingezonden 2 oktober 2007)


1
Wat is uw oordeel over de schorsing van een docent op het Commanderij College vanwege zijn reactie op een ingezonden stuk van de voorzitter van het College van Bestuur van deze school? 1)


2
Hoe oordeelt u over het artikel van de voorzitter van het College van Bestuur, waarin hij beweert dat de wijze van lesgeven van eerstegraads leraren "leerlingen niet meer kan boeien" en dat docenten die klassikaal lesgeven "een risicofactor" voor het onderwijs zijn?


3
Vindt u het aanvaardbaar dat de docent wordt geschorst omdat zijn artikel in een dagblad is geplaatst, terwijl het een reactie is op een eerder geplaatst artikel van de voorzitter van het College van Bestuur van dezelfde school? In hoeverre wordt hier met twee maten gemeten? Op welke wijze biedt u bescherming aan leraren die hun visie op het onderwijs naar buiten brengen?


4
Hoe verhoudt de schorsing van een ervaren docent zich tot de wens om meer leraren te behouden voor het onderwijs, mede gezien het aanzwellende lerarentekort?


5
Deelt u de mening dat de positie van de leraar versterkt moet worden als het gaat om dit soort kwesties en om het onderwijsbeleid? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen?


6
Hoe staat het met de klokkenluiderregeling van de VO-raad, die u noemt in antwoord op eerdere vragen? Wanneer wordt deze gepubliceerd? 2)


7
Bent u bereid te bemiddelen in het conflict op het Commanderij College? Zo neen, welk signaal geeft dit aan het onderwijsveld? Hoe verhoudt zich dit tot uw opmerking dat u het onderwijs wilt teruggeven aan de leraar? 3)


1) http://www.eindhovensdagblad.nl/helmondregio/article1909350.ece?pageNavType=all
2) Aanhangsel Handelingen, nr. 601, vergaderjaar 2006-2007
3) Vrij Nederland, 30 juni 2007