Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Provinciale Staten Noord-Holland nemen motie PvdA aan

Ontvangst publieke radio moet verbeterd worden

De ontvangst van publieke radiozenders in Noord-Holland moet verbeterd worden. Maandag 1 oktober hebben Provinciale Staten van Noord-Holland ingestemd met een motie van de PvdA die dit uitspreekt. Provinciale Staten hebben aan het provinciebestuur gevraagd om bij de ministers van Economische Zaken en Media te pleiten voor een betere ontvangst van Radio 1, 2 en 4. De motie kreeg de steun van de gehele Staten, met uitzondering van de VVD.

Met name Radio 1 en 2 zijn in grote delen van Noord-Holland slecht te ontvangen. Dit geldt in mindere mate ook voor Radio 3 en 4. In het dagelijks leven is dat al erg vervelend, bijvoorbeeld voor ouderen die grote behoefte hebben aan de informatie van Radio 1 en 2, en vaak niet beschikken over een kabelaansluiting. Maar goed ontvangst van deze zenders is bovendien extra belangrijk omdat ze bij calamiteiten fungeren als rampenzenders. Bij een actie van het Noord-Hollands Dagblad zijn ruim zevenhonderd reacties binnen gekomen van mensen die de radiozenders beter willen ontvangen.

PvdA-statenlid Ed Wagemaker: De PvdA wil dat de ontvangst van de publieke radiozenders op korte termijn wordt verbeterd, eventueel door het plaatsen van steunzenders. Op de langere termijn moet bij een nieuwe veiling van de etherfrequenties de verdeling dusdanig plaats vinden dat de publieke omroepen overal in Noord-Holland goed te ontvangen zijn. Na de gemeente Hoorn, die een vergelijkbare motie unaniem heeft aangenomen, geeft nu ook het merendeel van de statenleden aan dat de verantwoordelijke minister samen met de kamercommissie Economische Zaken en Media voortvarend naar oplossingen moet zoeken om het luistergenot van vele luisteraars naar radio 1, 2 en 4 in de toekomst naar een aanvaardbaar niveau te tillen".


*** EINDE PERSBERICHT ***