Dikke mensen hebben het steeds zwaarder

03/10/2007 09:15



Mix Media



Vrouwen met overgewicht? 'Afstotelijk', zegt één op de vijf mannen. Terwijl het aantal Nederlanders met overgewicht toeneemt, is de tolerantie ver te zoeken. Dat blijkt uit een opinie-onderzoek van het tijdschrift gezondNU. Vrouwen oordelen minstens zo hard over dikke mannen. ''t Zal je partner maar wezen', denkt bijna één op de drie Nederlandse vrouwen bij het zien van een dikke man.

Dikke mensen zijn gezellig, het zijn levensgenieters. Dat was lange tijd het beeld van mensen met overgewicht. Dat beeld is radicaal veranderd, blijkt uit onderzoek van gezondNU. Het tijdschrift vroeg een representatieve groep mannen en vrouwen naar de beleving van overgewicht. Over en weer zijn mensen hard in het beoordelen van het andere geslacht.

't zal je partner maar wezen
Hoe denkt u over vrouwen met overgewicht, vroeg onderzoekbureau PanelWizard namens gezondNU aan de Nederlandse man. De antwoorden liegen er niet om. 'Zo lang ze kleren aan hebben, gaat het wel', zegt 22 procent. Twintig procent spreekt over 'afstotelijk' en nog eens veertien procent heeft het over 'vies'. Vrouwen werden gevraagd naar hun associatie met mannen met overgewicht. ''t zal je partner maar wezen' zegt dertig procent. Vijftien procent zegt 'ze verzorgen zichzelf zo slecht'. Zeven procent heeft het over slapjanussen zonder wilskracht.

Eten op straat taboe
Overgewicht en eten op straat? Het lijkt geen verstandige combinatie. Bijna zestig procent van de mannen zegt over vrouwen 'zou je dat nu wel doen?'. Twintig procent stelt in gedachten de vraag 'heb je nu nog niet genoeg gehad?' Vrouwen zijn milder in het beoordelen van mannen. De vraag 'zou je dat nu wel doen', wordt door 38 procent onderschreven. Achttien procent onderschrijft de positieve gedachte 'Lekker hè, geniet ervan' en nog eens veertien procent zegt 'stoer dat je dat durft'.

Normale mensen superieur
Het zien van iemand die dikker is dan jezelf heeft een positief effect op het zelfbeeld, blijkt uit het onderzoek van gezondNU. De helft van alle Nederlanders zegt 'het valt wel mee met mij'. Ruim twintig procent zegt 'hier steek ik goed bij af'. Van de mensen die aangeven een normaal gewicht te hebben, voelt vijftien procent zich zelfs superieur ten opzichte van mensen met overgewicht.





http://http:www.gezondnu.nl/pers


Noot voor de redactie: