Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 3 oktober

Fryslân, 03-10-2007 o Politieberichten van dinsdag 2 oktober 07.00 uur t/m woensdag 3 oktober 07.00 uur.

Lemmer: vier verdachten aangehouden inzake zware mishandeling De politie is een onderzoek gestart na een zware mishandeling van een 41-jarige inwoner van Lemmer die zaterdagochtend door vier personen is met een houten blokhamer is belaagd. Het slachtoffer is met hoofdletsel per ambulance naar het Antoniusziekenhuis in Sneek gebracht en is opgenomen. De politie is achteraf door familieleden van het slachtoffer geïnformeerd waarna een onderzoek is gestart. Zondagmiddag zijn na overleg met de officier van justitie vier verdachten aangehouden, een 27-jarige inwoner van de gemeente Skarsterlân, een 26-jarige inwoner van Sint Nicolaasga, een 26-jarige inwoner van Joure en een 23-jarige inwoner van de gemeente Weststellingwerf. Hun betrokkenheid en rol in het incident wordt op dit moment onderzocht en zij worden evenals getuigen en overige betrokkenen verhoord. De achtergrond van het incident ligt in de relationele sfeer, nadere details over de toedracht zijn nog onduidelijk. De vier verdachten worden woensdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Ysbrechtum: zes boetes tijdens snelheidscontrole op overlastlocatie De politie heeft dinsdagochtend aan de Schoonoord een
snelheidscontrole uitgevoerd waarbij ruim 60 bestuurders zijn gecontroleerd op een wegtraject waar een maximumsnelheid van 30 km/uur geldt. Vijf automobilisten kregen een boete vanwege een
snelheidsovertreding waarvan een bestuurder 59 km/uur reed. Daarnaast kreeg een bestuurder een boete omdat hij zijn autogordel niet droeg. De politie controleert op deze locatie in verband met algemene verkeersveiligheid en in verband met fietsende schoolgaande jeugd. Gezien de ervaringen van dinsdagochtend zal de politie hier in de toekomst vaker controleren.

Rinsumageest: gewonde bij kopstaart aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding tussen twee personenautos op de Lauwerseewei. Een 26-jarige vrouw uit Dokkum remde af omdat een auto voor haar ook snelheid verminderde. Achter haar reed een 25-jarige vrouw uit Oentsjerk. Zij had te laat in de gaten dat er voor haar geremd werd en botste er achterop. De vrouw uit Dokkum liep door de klap letsel op en is overgebracht naar het ziekenhuis Dokkum. Een compliment voor burgers die direct aan verkeersbeveiliging en verkeersregeling, nog voordat de politie ter plaatse was. Zij plaatsten hun voertuigen zodanig verlicht en opballend, dat de situatie direct herkenbaar was voor andere bestuurders. Een toevallig passerende medewerker van de Wegenwacht gebruikte daarvoor zijn zwaailicht en pylonen.

Drachten: ongeval tussen politiemotor en personenauto
De politie heeft dinsdagochtend aan de Noorderhogeweg assistentie geleverd een aanrijding tussen een politiemotor en een personenauto. De motoragent was met zwaailicht en sirene onderweg naar een noodmelding. Ter hoogte van de oprit naar de A7 maakte een 30-jarige automobiliste uit Drachten tijdens het voorsorteren een onverwachte manoeuvre waardoor de politiemotor tegen de achterzijde van de personenauto reed. De vrouw wilde naar links, voerde haar knipperlicht om naar links te gaan rijden, maar reed plotseling naar rechts. Een kop-staartbotsing was het gevolg. De motoragent ging onderuit en is per ambulance ter controle naar het plaatselijke ziekenhuis gebracht. Omdat hij professionele motorkleding droeg, liep hij geen letsel op. Hij kwam, evenals de automobiliste, met de schrik vrij. Er ontstond materiele schade aan zowel de politiemotor als aan de personenauto. Bureau Ongevallenanalyse stelde een nader onderzoek in naar de toedracht van het incident.

Harich/Boelenslaan: gewonden bij bedrijfsongevallen
De politie heeft dinsdagmiddag twee keer hulp verleend bij bedrijfsongevallen, waarbij iemand gewond raakte. In beide gevallen viel het slachtoffer tijdens werkzaamheden naar beneden en moest per ambulance overgebracht worden naar het ziekenhuis. In Harich viel een 23-jarige man uit Sneek tijdens werkzaamheden aan de goot door het dak van een stal aan het Westerein. Hij kwam 2,5 meter lager terecht op de betonnen vloer. Hij is met klachten aan zijn rug en schouder overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.
In Boelenslaan viel een 52-jarige man uit Houtigehage van de eerste verdieping van een in aanbouw zijnde woning aan De Wyk. Hij struikelde, viel voorover en kwam op een bult aarde terecht. Mogelijk raakte hij bij zin val de steiger. Hij raakte buiten bewustzijn. Naast de ambulance kwam ook de traumaheli ter plaatse. Het slachtoffer werd overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.

Balk: vermiste man weer terecht
De zoekactie naar de verblijfplaats van de 65-jarige man uit Balk, die sinds zaterdagavond werd vermist, is beëindigd. De man werd dinsdagavond aangetroffen in Balk. Bekenden van de man, die wisten dat hij werd vermist, zagen hem dinsdagavond in balk en waarschuwden de politie. Die troffen hem inderdaad aan. De man, die in overspannen toestand zijn woning met onbekende bestemming had verlaten, is weer thuis gebracht.

Reduzum: automobilist gewond bij eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdagmiddag een onderzoek in gesteld naar een eenzijdig ongeval op de Overijsselsestraatweg. Daarbij raakte een 33-jarige man uit Stiens gewond.
Het slachtoffer kwam met zij personenauto in een moment van onoplettendheid in de berm en botste op een boom. Daarna kwam hij half in de sloot op de zijkant tot stilstand. Om ernstiger letsel te voorkomen, werd door de brandweer het dak van de auto geknipt. De bestuurder is overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Leeuwarden: politie houdt verdachte straatroof op heterdaad aan De politie heeft dinsdagavond een 28-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van diefstal van een tas. Hij wordt ervan verdachte dat hij op de Bagijnestraat een 42-jarige vrouw uit Hurdegaryp had beroofd. Omstreeks 22.15 uur liep het slachtoffer met een kennis over de Bagijnestraat. Uit de Kleine Kerkstraat kwam de verdachte op een fiets om de hoek, trok de tas van de schouder van het slachtoffer en fietste hard weg. De vrouw liep bij het losrukken letsel aan haar hand op.
Door de politie werd direct een zoekactie naar de dader gestart. Op de Leendert Sinnemastraat werd een man aangetroffen die volledig voldeed aan het signalement van de overvaller. Ook had hij gestolen spullen uit de tas van het slachtoffer bij zich. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.
Kort daarvoor werd op de Stationsweg ook al een verdachte aangehouden die voldeed aan het signalement. Hij werd echter niet herkend door de getuigen. Het slot van de fiets waar hij op reed, was gekraakt. Hij bekende de fiets te hebben gestolen op het Zaailand. Op verdenking van fietsdiefstal is ook deze verdachte, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd na alcoholgebruik
De politie heeft woensdag het rijbewijs van een 43-jarige man uit Leeuwarden in gevorderd na het rijden onder invloed van alcohol. De man werd met zijn personenauto gecontroleerd op de Voorstreek. Omdat hij had gedronken moest hij aan het bureau een ademanalyse afleggen. Daaruit bleek een alcoholgehalte van 660 ug/l. Hij kreeg, naast de invordering, een rijverbod van 7 uur en er wordt proces-verbaal opgemaakt.

Donkerbroek: politie ontdekt hennepkwekerij
De politie heeft dinsdagavond een hennepkwekerij ontdekt achter een woning aan de Bovenweg. Een 48-jarige man uit Roden werd daarbij aan gehouden. In de schuur op het erf werden toppen gedroogd en behandeld. In de tuin werden hennepplanten aangetroffen. Om hoeveel planten het gaat zal vandaag, woensdag, bij daglicht nader onderzocht worden. De aangetroffen toppen en de droogmachine zijn in beslag genomen en meegenomen. De verdachte was bij de hennepkwekerij aanwezig. Hij werd aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.