Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Specsavers eist actie na verontrustende uitzending TROS Radar

OVERHEID MOET BEROEP VAN OPTICIEN BESCHERMEN IN BELANG GEZONDHEID

Huizen, 3 oktober 2007 - Specsavers wil dat de Nederlandse overheid nu actie onderneemt om het beroep opticien te reguleren en erkennen via de wet BIG én daarmee de consument te beschermen. Het komt nu te vaak voor dat ongediplomeerde opticiens ondeskundig oogonderzoek doen bij klanten zonder dat zij de kennis hebben om afwijkingen te signaleren waardoor patienten niet worden doorverwezen naar de oogarts met alle gevolgen van dien. De consument moet er van uit kunnen gaan dat er in elke optiekwinkel op z n minst één gediplomeerde opticien of optometrist aanwezig is.

Specsavers deed deze oproep al eerder aan het Ministerie van VWS. Directe aanleiding hiervoor betrof toen een in opdracht van Specsavers door TNS NIPO uitgevoerd opinieonderzoek onder bril- en lensdragend Nederland. Hieruit kwam naar voren dat de consument er ten onrechte automatisch vanuit gaat met een gediplomeerde opticien te maken te hebben.

Specsavers heeft de afgelopen maanden een uitgebreide consultatieronde met het veld opgezet. Hieruit blijkt massale steun voor het vastleggen van kwalificatie-eisen voor opticiens. De TROS Radar-uitzending van maandagavond bevestigt de noodzaak tot regulering nog eens extra. Het wordt tijd dat er nu echt actie wordt ondernomen. Het veld en de consument willen het. Waar wachten we op? , aldus Reidar Bakker, directeur International Business Development van Specsavers.

Gediplomeerde opticiens

In tegenstelling tot andere landen in Europa worden in Nederland geen kwalificatie-eisen gesteld aan het uitoefenen van het beroep opticien. Specsavers vindt dit onverantwoord, zeker gezien het feit dat 80% van de consumenten voor een eerste oogmeting een opticien raadpleegt. Een keurmerk voor de optiekbranche is in de ogen van Specsavers niet voldoende om de consument een goede oogmeting te garanderen. Bakker: Er zijn al zoveel keurmerken in Nederland, maar hier gaat het om de ogen en gezondheid van mensen, daarom willen wij een onafhankelijke kwalificatie die bij wet is vastgelegd. De overheid moet het beroep opticien titelbescherming geven. Alleen dan weet een consument zeker dat hij te maken heeft met iemand die beschikt over de vereiste MBO-diploma s. Specsavers is blij dat Agnes Kant het politieke debat met het stellen van Kamervragen opnieuw agendeert.

Maatschappelijk steun

Specsavers heeft in de afgelopen maanden met een groot aantal organisaties over de mogelijkheden van kwaliteitsverbetering van de optiekbranche gesproken. Hierbij ging het onder meer om de Consumentenbond, patiëntenorgansiaties, opleidingsorganisaties, artsenorganisaties en zorgverzekeraars. Doelstelling was steun te genereren voor het pleidooi van Specsavers. Bakker: In alle landen waar wij opereren hebben wij niet zo n rare situatie als in Nederland. Dit heeft ons altijd verbaasd. Specsavers heeft voor haar ambitie inmiddels massale steun van deze organisaties ontvangen en wil in een gesprek met VWS de consensus van alle partijen voorleggen. De NUVO, brancheorganisatie voor de optiekbranche, ondersteunt Specsavers ook. Bakker: De consument moet niet om kwaliteit hoeven vragen, maar moet deze per definitie krijgen. Dat oogmetingen altijd worden verricht door een gediplomeerde opticien is hierbij een belangrijke voorwaarde. Specsavers zal zich hiervoor intensief blijven inzetten, met alle partijen die we de afgelopen maanden hebben gesproken.


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (