Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Voor directe publicatie

Groningen, 3 oktober 2007

Eerste handboek voor online overheidscommunicatie

Website vaak sluitpost op begroting overheid

GemeenteOplossingen lanceert 3 oktober haar nieuwe handboek 'Het Geheim van de Overheidswebsite: handboek voor toegankelijke internetcommunicatie'. Het boek zet toegankelijkheid op de agenda en ondersteunt de (de)centrale overheid bij het verbeteren van communicatie op internet. Overheidswebsites communiceren matig. Veel sites blijken zowel technisch als communicatief onvoldoende toegankelijk. Niet alle browsers worden ondersteund, informatie is moeilijk vindbaar en het taalgebruik is doorspekt met jargon.

Quote: 'Ik durf wel te stellen dat onze inwoners meer verstand hebben van internet dan onze ambtenaren' (Roelf Hulfshof, webmaster gemeente Stadskanaal)

Overheidswebsite moet perfect zijn

Als er één soort website perfect zou moeten zijn, dan is dat de overheidswebsite. Iedereen verwacht immers van een overheidsinstelling maximaal betrouwbare, actuele en accurate informatie. Ondanks die terechte verwachting blijkt in de praktijk internetcommunicatie op veel plaatsen geen topprioriteit te zijn. Meestal werken automatiseringsafdelingen hard aan technische mogelijkheden, maar schiet het onderhoud in de vorm van schrijven en publiceren erbij in.

Organiseren, structureren, publiceren en controleren

Het nieuwe handboek onderstreept niet alleen nut en noodzaak van professionalisering van communicatie, maar biedt ook oplossingen voor de communicatieprofessional om dit te veranderen. Hoe dit moet? Het begint met de vaststelling dat internetcommunicatie voor overheidsinstellingen topprioriteit zou moeten zijn. Hoe overheidsinstellingen kunnen werken aan toegankelijke internetcommunicatie is te lezen in 'Het geheim van de Overheidswebsite'. In dit boek vindt zowel de ervaren als de onervaren webschrijver in overheidsdienst een schat aan adviezen en achtergronden om een toegankelijke overheidswebsite te realiseren en te onderhouden. Alle aspecten worden belicht: van organiseren, structuren en publiceren tot toetsing.

Webrichtlijnen als rode draad

In het handboek is een belangrijke rol weggelegd voor de Webrichtlijnen. Dit is een set van 125 richtlijnen om een website toegankelijk te maken. Sinds het Besluit Kwaliteit Rijksoverheidswebsites van 30 juni 2006 moeten alle nieuwe sites aan de Webrichtlijnen voldoen. De praktijk wijst echter uit dat veel overheidssites nog niet voldoen. Een betere toepassing van de regels resulteert in een meer toegankelijke, duurzame en overzichtelijke website waar informatie goed te vinden is en de diensten goed werken.

Over de auteur

Het handboek is geproduceerd in opdracht van GemeenteOplossingen (www.gemeenteoplossingen.nl). Samenstelling en redactie zijn verzorgd door Wiep Hamstra (www.wieperbij.nl). Het boek is een bundeling van kennis en ideeën van zowel de auteur en experts in het veld, als de praktijkervaringen van GemeenteOplossingen. Met de burger als uitgangspunt maakt GemeenteOplossingen informatie op begrijpelijke wijze toegankelijk. Meer dan 10 jaar ervaring in de gemeentelijke markt heeft geresulteerd in een complete lijn van gebruiksvriendelijke oplossingen voor content management en digitale dienstverlening. Wiep Hamstra (1971) studeerde communicatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij werkt als zelfstandig communicatieadviseur en is sinds 2005 parttime ambtenaar bij de gemeente Stadskanaal.

Het Geheim van de Overheidswebsite' is per direct verkrijgbaar via managementboek.com en binnenkort ook via de boekhandel.

Details

Geproduceerd door: GemeenteOplossingen

Auteur: Wiep Hamstra

Jaar: 2007

Bindwijze: gebonden

Bladzijden: 96

Prijs: ¤ 18,95

Taal: Nederlands

ISBN/EAN: 978-90-9022227-1

Meer informatie en recensie exemplaar

GemeenteOplossingen

Dhr. J.R. Notenbomer: 050 -- 5757 848 (notenbomer@gemeenteoplossingen.nl)

Postbus 2045

9704 CB Groningen

KvK Groningen: 02058786

(t) 050 57 57 848

(f) 050 57 57 844

www.gemeenteoplossingen.nl